Visingsö i Vättern är rik på spännande berättelser

Vår reseskribent är eld och lågor över Visingsö i Vättern. Ön är rik på spännande berättelser, på natur och kultur. Du bara måste uppleva borgarna på nära håll!

Visingsborgs slottsruin, ruiner på Visingsö, sevärdheter Visingsö
Foto: © Vintervit / iStock
Bilden föreställer Visingsborgs slottsruin på Visingsö.

Visingsö ligger i Vättern. Den är faktiskt Vätterns största ö. Visingsö lever upp på sommaren. Förutom vacker grönska blomstrar också turismen. Många väljer att resa hit för att cykla runt bland historiska lämningar, charmiga gårdsbutiker och fina fåglar. Du läste rätt om de fina fåglarna. Erstad Kärr är ett naturreservat och en unik flyttfågellokal på ön – alltså en perfekt plats för fågelskådning!

Du åker färja från Gränna för att komma till Visingsö. Du kan ta med dig bilen – eller varför inte cykeln (?) – på båten. Överfarten med färjorna Braheborg och Ebba tar cirka 25 minuter. Väl framme i Visingsös hamn kan du äta på någon av restaurangerna, spela minigolf eller besöka den spektakulära Visingsborgs slottsruin. Det finns också möjlighet att hyra cykel i hamnen och att därifrån ta dig vidare till resten av upplevelserna på Visingsö.

På Visingsö finns en av de största sammanhängande ekskogarna i Sverige. Cykelturen runt ön kan föra dig genom den lummiga skogen, som sköts med den största omsorg. Ett besök till Näs borg på öns sydspets är ett måste. Den medeltida borgen är som hämtad ur en saga. På 1200-talet var borgen centrum för den svenska kungamakten – här finns med andra ord många spännande berättelser. På tal om berättelser…

cykla på Visingsö, vandra på Visingsö, upplevelser på Visingsö
Foto: © Vintervit / iStock

Legenden säger att Visingsö skapades när jätten Vist slängde en grästuva i Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på när hon gick över sjön. Från släkten Brahe till konstnärerna i Tempelgården – alla har de bidragit till att göra Visingsö till en riktig sagoö. Här har funnits berättare – och mänskligt liv – sedan stenåldern. Det är Loastenen och hällkistorna ett bevis för.

Gamla borgar, gravfält och kyrkor, som Brahekyrkan, utgör självklara inslag på Visingsö. Under öturen får du också din beskärda del av lantluft. Stora åkerfält breder ut sig och om du vill vila en stund finns det mysiga gårdscaféer. Visingsö är 14 kilometer lång, som mest 3 kilometer bred och 25 kvadratkilometer stor. Alltså finns här en hel del yta att utforska. Det går alldeles utmärkt att övernatta på ön. Sök på boende på Visningsö så får du en mängd alternativ.

Vackra Wisingsö hotell & konferens är en favorit. Men det är förstås minst lika fantastiskt att campa i den ljuva sommarnatten. Oavsett vilket Visingsö-boende du väljer eller om du helt enkelt är här på dagstur kommer du få många härliga upplevelser att minnas. Om jag verkar säljande är det för att jag själv är såld på ön. Det är en plats jag kommer återvända till igen och igen.

cykla på Visingsö, vandra på Visingsö, upplevelser på Visingsö
Foto: © Vintervit / iStock

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!