Visby ringmur – en sevärdhet från medeltiden

ringmuren i Visby, medeltida städer
Foto: © andersboman / iStock

Att strosa omkring innanför Visby ringmur är ett måste när du besöker Gotland.

Visby ringmur omgärdar staden Visby på Gotland och har anor från medeltiden. Bygget av ringmuren påbörjades i mitten på 1200-talet och fortsatte under 1300-talet. Muren är totalt 3,6 kilometer lång och ett av de mest karakteristiska inslagen i den historiska staden, som är utnämnd till ett världsarv.

Utmed ringmuren i Visby finns idag 27 bevarade torn. En gång i tiden var de 29. Visst är muren vacker att titta på men den har också fyllt en praktisk funktion. Genom historien har den skyddat staden från intrång.

ringmuren i Visby, medeltida städer
Foto: © andersboman / iStock

Visby ringmur underlättade också kontrollen över handeln, över tullarna. Visby har varit en mycket betydelsefull handelsstad i Östersjön. Hit seglade människor från många håll i världen – en av orsakerna till att staden varit en så livlig kulturell smältdegel genom århundradena.

Att gå genom en av ringmurens portar är som att kliva in i en fantastisk värld i stil med Narnia. Aldrig att undertecknaren själv hade kunnat ana att en så sagolik värld väntar innanför Visby ringmur.

Strax utanför ringmuren finns både den moderna staden och det glittrande havet. Det historiska centrumet finns just innanför muren. Strosa omkring på kullerstensgatorna, bland de trånga medeltidsgränderna, smaka på saffranspannkakorna, häpna över praktfullheten i domkyrkan och glöm inte att besöka Gotlands museum Fornsalen.

Fornsalen i Visby är en oas av kunskap om medeltiden och om livet såväl innanför som utanför ringmuren.

ringmuren i Visby, medeltida städer
Foto: © onfilm / iStock
På bilden ser du en gränd i Visbys historiska centrum.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!