Vintern i norska Lofoten bjuder på oslagbar färgprakt

Om du drömmer om att få se norrsken borde du kanske skriva upp att resa till Lofoten på din bucketlist…?

Så långt upp i Norden att du måste färdas ovanför polarcirkeln för att ta dig hit, breder Lofotenöarna ut sig i Norska havet. Öarna är en vild utpost, fylld med naturens skönhet och under. Här tronar majestätiska berg över djupa dalar och långa sandstränder. Havsörnar flyger vid kusten, späckhuggare klyver vattenytan – och mitt i prakten skjuter en och annan charmig fiskeby upp.

resa till Lofoten i Norge, resor till Lofoten i Norge, se norrsken i Lofoten, Lofotenöarna, byn Reine

Bildbeskrivning: Fotot föreställer Lofoten-byn Reine under vintertid. 

Vandring, dykning, surfing, forsränning, skidåkning och kajakpaddling hör till några av de äventyrliga aktiviteter du kan tillägna dig på Lofotenöarna i Norge. De flesta – och troligen inte heller du – låter inte kylan under vintermånaderna hindra dem från att besöka den norska skärgården, för det är just under denna tid på året som Lofoten bjuder på oslagbar färgprakt i form av spektakulära norrsken.

resa till Lofoten i Norge, resor till Lofoten i Norge, se norrsken i Lofoten, Lofotenöarna, vinter i Lofoten, byn Reine

Bildbeskrivning: Fotot föreställer norrsken över Lofoten-byn Reine under vintertid. 

Norrskenet i Lofoten är helt klart en vacker syn med sina skarpa kontraster och skimrande nyanser. Eftersom Lofotenöarna ligger precis under den så kallade norrskensovalen är förhållandena att få se norrsken särskilt gynnsamma här. Så om att se norrsken finns med på din bucketlist är det kanske hit du ska bege dig. Norrskenet över öarna i Lofoten är som mest fantastiskt nattetid, då himmel och hav smälter samman i tusen färger.

resa till Lofoten i Norge, resor till Lofoten i Norge, se norrsken i Lofoten, Lofotenöarna, vinter i Lofoten, staden Svolvaer

Bildbeskrivning: Fotot föreställer norrsken över Lofoten-staden Svolvaer under vintertid. 

Källa: Visit Norway
Text: Sandra Jönsson
Foton: © science photo / Adobe Stock; Blickfang / Adobe Stock; Blickfang / Adobe Stock

error: Content is protected !!