Världens giftigaste orm inlandstaipanen lever i Australien

Den australiska inlandstaipanen är den giftigaste ormen i världen. Ett enda bett från den innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 100 personer.

giftiga ormar, gifitg orm, giftorm, världens dödligaste orm, världens farligaste orm

Foto: © Kevin Wells / iStock

Världens giftigaste orm inlandstaipanen är inte nödvändigtvis världens farligaste orm. Sandrasselhuggormen är mindre giftig än indlandstaipanen men dödar ändå fler människor varje år.

Inlandstaipan heter Oxyuranus microlepidotus på latin och lever i det mellersta Australiens östliga delar. Det är inte för intet som denna giftsnok även benämns ökentaipan. Eftersom den lever i öknen är det inte så vanligt att människor stöter på den. Därför är den inte heller så dödlig som andra ormar.

Med tanke på hur många olika sorters gifter som finns i inlandstaipanens 3,5 till 6 centimeter långa huggtänder är det en himla tur att vi människor så sällan råkar den. Ormen är känd för att vara ganska lugn, där den bor i sin håla. Om den skulle bli störd och provocerad kan den dock bli mycket aggressiv. Då går den till snabb attack.

giftiga ormar, gifitg orm, giftorm, världens dödligaste orm, världens farligaste orm

Foto: © Ken Griffiths / iStock

Det sägs att ett enda bett från inlandstaipanen innehåller gift för att döda upp till 100 personer. Giftsnoken äter allra helst råttor och andra gnagare. Ju mer den äter desto oftare sker fortplantningen. Inlandstaipanen lägger mellan 12 och 24 ägg i exempelvis djurs övergivna bon. Äggen kläcks efter två månader.

Längden på ormen bidrar också till dess stora giftmängd. Man har hittat inlandstaipaner som är tre meter långa, men det är vanligare att de blir strax över 1,5 meter. Fantastiskt nog skiftar ormen färg beroende på årstiden. Under de mörkare månaderna på året blir ormskinnet ännu mörkare brunt. Annars brukar det vara ljusbrunt och/eller olivfärgat.

 Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!