Triumfbågen i Paris – Napoleons krigsmonument

Visste du att Triumfbågen i Paris är ett gammalt krigsmonument i två bemärkelser?

Triumfbågen i Paris, sevärdheter i Paris, resa till Paris

Foto: © Nikada / iStock

Det var minst sagt tumult i Europa i början på 1800-talet. Napoleons makt- och ärelystnad drog in den ena stormakten efter den andra i de så kallade Napoleonkrigen, som varade mellan åren 1803 till 1815. Triumfbågen i Paris skulle bli en hyllning till de soldater som stupade i segern mot Ryssland och Österrike vid slaget i Austerlitz 1805.

Bygget av Triumfbågen påbörjades redan 1806. Kejsare Napoleon I var initiativtagaren till monumentet. Han sökte bland annat hjälp hos arkitekten Jean Chalgrin, som ritade bågen i gammal romersk stil. Det var vanligt med triumfbågar i antikens Rom och i 1800-talets Frankrike var man tämligen inspirerad av romersk arkitektur.

Triumfbågen i Paris, sevärdheter i Paris, resa till Paris

Foto: © espiegle / iStock

Förutom att prydas av klassiska figurer och ornament skulle viktiga namn vara inristade på Triumfbågen. Arbetet med monumentet var så noggrant att det inte stod färdigt vid Napoleons fall 1815. Då stoppade de återvändande franska konungarna bygget av Triumfbågen i Paris och det skulle dröja till 1830 innan det återupptogs igen.

Triumfbågen i Paris, sevärdheter i Paris, resa till Paris

Foto: © Orbon Alija / iStock

Triumfbågen var klar 1836. Sedan dess har den stått längst upp på Avenue des Champs-Élysées, eller bara kallat Champs-Élysées. Närmare bestämt står den vid Place Charles de Gaulle, på den tiden kallat Place de l’Étoile. Visste du att kejsare Napoleons lik färdades genom Triumfbågen inför gravfästningen i Invaliddomen 1840? Det är inte han som är den i monumentet begravde soldaten.

Triumfbågen kallas ju annars Den okände soldatens grav. Namnet kommer efter den soldat vars stoft sedan 1921 vilar i monumentet. Han deltog i det första världskriget, som varade mellan åren 1914 och 1918. Denne anonyme soldat – liksom Triumfbågen – fick symbolisera alla de franska soldater som dog i första världskriget.

Triumfbågen i Paris, sevärdheter i Paris, resa till Paris

Foto: © S. Greg Panosian / iStock

Det går alldeles utmärkt att besöka Triumfbågen i Paris. 284 trappsteg leder upp till toppen av den 50 meter höga och 45 meter breda byggnaden. Vare sig du vill gå in i eller beundra den utvändigt rekommenderar vi att du gör det både dag- och kvällstid. Paris ikoniska sevärdheter är magnifikt upplysta under kvällarna och nätterna – men de neoklassiska utsmyckningarna på Triumfbågen framträder särskilt tydligt dagsljuset.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!