Styvmorsviol har tre färger – och en egen sorglig berättelse

Varmare väder i Sverige. Styvmorsviolen blommar i det vilda. Den har tre färger på kronbladen – och det är tack vare dessa som blomman har fått sitt namn och berättelse.

Den trefärgade styvmorsviolen som växer i det vilda i Sverige blommar från april till oktober. Blomman kallas vanlig styvmorsviol, är fridlyst i Västergötland och mindre utbredd norr om Västerbotten. Styvmorsviolen är också Ångermanlands landskapsblomma.

vanlig styvmorsviol, vild viol, vilda blommor i Sverige
Foto: © Henrik_L / iStock

På latin heter blomman viola tricolor. Namnet syftar på de tre kronbladsfärgerna lila, vit och gul. Färgerna på kronbladen har gett upphov till en sorglig askungeberättelse.

Det nedersta, ljusa kronbladet symboliserar styvmodern som sitter med smörbyttan och på en skön dyna. Vid hennes båda sidor, de mellersta kronbladen, sitter hennes döttrar, styvsystrarna. Även de på varsin dyna. De får äta av smöret. Längst upp, de översta kronbladen, sitter de stackars, moderlösa barnen som inte får något smör – och de måste dela på en dyna.

Vanlig styvmorsviol blir mellan 10 och 30 centimeter hög. Växten är ettårig. Det är inte ovanligt att se hela fält med violen – och vackert är det.

Denna vilda viol är fullt ätlig. Att äta vilda blommor är en trend, och inte minst att dekorera sina bakverk med dem. Som med alla ätliga växter i naturen bör du dock inte äta de violer du plockat vid en väg.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!