Sommarblomman prästkrage är vanlig i midsommarfirandet

vilda blommor i Sverige, sommarblomma, sommarblommor
Foto: © middelveld / iStock

Det är svårt att tänka sig midsommarfirandet utan den vackra sommarblomman prästkrage.

Prästkragen växer gärna på öppna marker runtom i Sverige. Den blommar på ängarna, i hagarna, skogsbrynen och vid vägkanten under juni och juli. Prästkragen är med andra ord en riktig sommarblomma.

Den är också en ikonisk blomma. Tillsammans med blåklinten är prästkragen en symbol för midsommar i Sverige. Blomman plockas i det vilda, sätts i vaser på midsommarbordet och sticks in bland löven i midsommarstången.

En typisk prästkrage har en vackert knallgul mitt (diskblommorna) och härligt vitlysande blomblad (strålblommorna). Färglystern bryter av fint mot det gröna sommargräset. Prästkragen är en flerårig blomma. Den kan bli mellan 20 och otroliga 70 centimeter hög.

vilda blommor i Sverige, sommarblomma, sommarblommor
Foto: © Sjo / iStock

Prästkragen är inte bara starkt förknippad med midsommarfirandet. Den har även en koppling till Skåne, där den är landskapsblomma. Blomman är likaledes en populär orakelblomma. Du drar av kronbladen på den och säger Älskar, älskar inte, älskar…

På latin heter prästkrage Leucanthemum vulgare. Blomman växer i andra länder, som i Finland och Norge. I takt med att öppna marker blir allt ovanligare blir också prästkragen det.

Det är lite av en naturens ynnest att få se prästkragarna skjuta upp bland de vilda blommorna på en sommaräng.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!