Sandrasselhuggormen är världens farligaste orm

Sandrasselhuggormen dödar fler människor varje år än vad alla andra ormar i världen gör tillsammans.

giftiga ormar, gifitg orm, giftorm, världens dödligaste orm, världens farligaste orm

Foto: © reptiles4all / iStock

Sandrasselhuggormen eller sandrasselormen är inte världens giftigaste orm. Det är inlandstaipanen. Men då huggormen lever där människor bor i Afrika och Asien är det vanligare att den råkas än andra giftormar. Man uppskattar att sandrasselhuggormen står för 100 000 dödsfall per år och att den därmed dödar fler personer än vad alla andra ormar i världen gör tillsammans.

Så var finns sandrasselhuggormen mer exakt? Den bor i områden med halvöken, torr gräsmark och klippterräng i länder såsom Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Förenade Arabemiraten, Irak, Afghanistan, Turkmenistan och Egypten. Den kan gräva ner sig i jorden eller sanden och om någon skulle hota och/eller störa går den snabbt till attack. Sandrasselhuggormen är mycket aggressiv och hugger gång efter gång.

giftiga ormar, gifitg orm, giftorm, världens dödligaste orm, världens farligaste orm

Foto: © Lensalot / iStock

Sandrasselhuggormen kan bli upp till 80 centimeter lång, men blir oftast inte längre än cirka 60 centimeter. På det päronformade huvudets ovansida kan det finnas en korsformad teckning. Det är detta kors som har gett ormen dess latinska namn Echis carinatus. Ordet echis betyder x. Vita, mörkkantade prickar och sågtandsmönster pryder det bruna ormskinnet, som kamouflerar ormen där den ligger under sanden.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!