Liljekonvalj – vacker men giftig

vilda blommor i Sverige, sommarblommor
Foto: © RiverNorthPhotography / iStock

Liljekonvalj är både vacker och giftig. Just för att plantans utseende är så ljuvligt har man behövt införa ett förbud mot att gräva upp den. Annars skulle det finnas för få vilda blommor kvar.

Liljekonvalj har vita, klocklika blommor och blänkande gröna, lansettliknande blad. På latin heter växten convallaria majalis. Den växer vilt i Sverige, faktiskt i hela Europa och i stora delar av Asien.

I Sverige finns det idag ett förbud mot uppgrävning av liljekonvaljerna. På flera håll är blomman också fridlyst. Även om plantan är allmän i Sveriges skogsmarker, åtminstone ända upp till Norrbotten, vill man inte riskera att fler och fler av de vilda plantorna grävs upp. De är tämligen eftertraktade.

vilda blommor i Sverige, sommarblommor
Foto: © oluolu3 / iStock

Liljekonvalj är nationalblomma i Finland och landskapsblomma i Gästrikland. Den är en vacker blomma, rentav en sommarblomma med blomning i maj och juni. Doften från blommorna beskrivs av många som ljuvlig. För en del är dock blomdoften alldeles för stark.

Hur vacker liljekonvaljen än är bör du plocka blomman med tillförsikt. Hela växten är nämligen giftig, och då i synnerhet själva frukten. Frukten är ett gulrött bär. Intag av liljekonvalj kan ge buksmärta, diarré, kräkningar, huvudvärk, dimsyn och så vidare.

Liljekonvalj är flerårig. En planta kan bli 15 till 25 centimeter hög. Dess giftighet till trots användes den förr i tiden som medicin, däribland som gikt- och hjärtmedicin. Numera nöjer vi oss med att beundra den som prydnadsväxt och som kanske den vackraste blomman i Sverige.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!