Kinesiska muren sträcker sig 240 mil genom Kina

Fotona ljuger inte. Kinesiska muren och landskapen runt den är spektakulära.

besöka kinesiska muren, resa till Kina, Kina resa

Foto: © axz66 / iStock

Kinesiska muren sträcker sig 240 mil genom Kina, genom höga berg och djupa dalar. Med dubbel- och sidomurarna inräknade är den 640 mil lång och i särklass den längsta byggnationen i världen. När vi talar om ”muren” som en entitet är det kanske lite missvisande. Kinesiska muren utgörs nämligen av ett nätverk av befästningar.

Kejsaren Qin Shi Huangdi (259 till 210 före vår tid) är känd för att ha genomfört många magnifika byggnadsprojekt. Det var han som drev på bygget av terrakottaarmén och under sin levnad påbörjade han även kinesiska muren. På hans tid fanns redan begynnelsen till muren, gamla befästningar från 400-talet före vår tid.

besöka kinesiska muren, resa till Kina, Kina resa

Foto: © zhaojiankang / iStock

Genom att förstärka och bygga ut de gamla befästningarna skulle kejsarriket kunna stänga de krigiska stammarna i norr ute. Det var såklart inte kejsarfamiljen eller de rika i samhället som byggde kinesiska muren. Bönder, fångar och hantverkare tvångsrekryterades och/eller tvingades till att bygga Kinas långa mur. Det var ett slitsamt företag. En miljon arbetare sägs ha dött under bygget av kinesiska muren.

Bygget av muren tog över 2 000 år. Många delar av den är förstörda. Kunniga uppskattar att hela 50 procent av den gamla muren kan ha försvunnit och att ytterligare 30 procent av den är på väg att förvandlas till ruiner. Än idag kan arkeologer påträffa nya och oväntade fynd av kinesiska muren.

besöka kinesiska muren, resa till Kina, Kina resa

Foto: © zhaojiankang / iStock

Kinesiska muren är inte bara en av Kinas mest ikoniska sevärdheter. Den är ett världsarv, ett av världens sju nya underverk och ett av de mest besökta turistmålen någonsin. Ungefär 10 000 000 årliga turister besöker muren, som onekligen är mest tillgänglig utanför Kinas huvudstad Peking.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!