Kapudden i Sydafrika levererar fantastiska naturupplevelser

Kapudden ligger bara 60 kilometer från Kapstaden i Sydafrika. Så om du turistar i Kapstaden rekommenderar vi att du åker på en dagsutflykt till det så kallade Cape Point, där du kan uppleva Sydafrikas fantastiska djur- och naturliv på riktigt nära håll…

resor, resa, Sydafrika, Cape Point, Kapudden, Kaphalvön

Kapudden, eller Cape Point som området kallas, är en av Sydafrikas och Kaphalvöns två yttersta uddar. Den andra udden är Godahoppsudden. Tack vare sina högresta klippor, utbredda buskage, kritvita sandstränder och böljande kullar lockar Kapudden många naturtörstande turister till sig årligen. Inte minst turister från Kapstaden.

Kapudden i Sydafrika ligger bara 60 kilometer från Kapstaden

Kapudden i Sydafrika ligger bara 60 kilometer från Kapstaden, så många som besöker staden passar på att ta en endagstur till just Kapudden. Längs vägen till besöksmålet får man se spektakulära berg och strandremsor – naturens egna storslagna kontraster! Det är riktigt smidigt att ta sig till Kapudden, eller till Cape Point, som turistmålet marknadsförs som. Buss- och turistbolag kör till platsen dagligen, och man borde kunna få en biljett för runt 500-600 kronor.

Cape Point har en självklar plats i vår historia…

… och denna historia sträcker sig ända tillbaka till upptäckternas tid, då man letade efter den kortaste sjövägen till Indien och Östern. Den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Dias var den förste upptäcktsresande som hittade Kaphalvön. Detta ägde rum 1488. Ända sedan dess har Kapudden varit ett viktigt navigationsmärke – även om Kap Agulhas är Afrikas sydligaste udde.

Eftersom sjöfarare har använt Cape Point som ett navigationsmärke under århundraden, har platsen fått sin alldeles egen fyr. Den första fyren på platsen stod klar redan 1859. Nuförtiden kan man besöka den och njuta av utsikten från toppen den står på, hela 238 meter över havet. Man kan åka linbana upp till den historiska fyren på Kapudden. Det går bra att ta med sig rullstol i linbanan.

resor, resa, Sydafrika, Cape Point, Kapudden, Kaphalvön, fyr

Naturen vid Kapudden är helt magnifik

Från toppen fyren står på kan man se ända till Godahoppsudden. Cape Point tillhör Godahoppsuddens naturreservat, som vidare tillhör nationalparken Taffelberget, mer känd som Table Mountain National Park. På grund av sitt helt unika växtliv har Table Mountain National Park utnämnts till ett världsarv. Avståndet mellan Kapudden och Godahoppsudden är inte särskilt långt. Man kan gå mellan de båda uddarna på cirka en timme.

Så förutom berg, hav och växter – vad i naturväg kan man se och uppleva vid Kapudden i Sydafrika? Vi skulle rekommendera alla som besöker Cape Point att hålla ögonen öppna för babianerna, bergzebrorna och antiloperna som strövar fritt i naturområdet. Antiloperna på platsen är inte vilka antiloper som helst, de är nämligen världens största antiloper. Arten kallas eland eller vanlig eland. Om man gillar att äventyra i naturen finns det möjlighet till naturnära mountainbikecykling, kajakpaddling och dykning.

resor, resa, Sydafrika, Cape Point, Kapudden, Kaphalvön, fyr, djur vid Cape Point, djur på Kapudden, zebra, zebror, bergszebror

Cape Point har många fina badställen

Det finns många fina badställen vid Cape Point, så packa gärna ner badkläderna och något smaskigt att äta i väskan. Om man har tur kan man mellan månaderna juni och oktober få syn på valarna som under sin årliga migration färdas förbi Kapudden. När – och om – man blir trött på strandhäng och valskådning kan man ta en titt på några av de 26 skeppsvrak som finns vid Kapudden. Det finns en vandringsled som för en till vraken.

Text: Sandra Jönsson
Källor: Capepoint.co.za; Capetown.travel
Bilder: © michael jung / Adobe Stock; ArTo / Adobe Stock; bondsza / Adobe Stock

error: Content is protected !!