Kan Taj Mahal i Indien vara världens vackraste kärleksmonument?

Taj Mahal i den indiska staden Agra är ett palats, monument, världsarv, besöksmål – och främst ett mausoleum. Det är även en konungs kärleksförklaring till sin hustru.  

Taj Mahal i Indien, resa till Indien, sevärdheter i Indien, indiska palats, indisk grav

Foto: © JulieanneBirch / iStock

Taj Mahals historia börjar 1607, i de gamla stormogulernas rike i norra Indien. Den blivande Shah Jahan blir ögonblickligt förälskad i en flicka han får syn på en marknad. Kärleken besvaras. Kärleksparet vill gifta sig men prinsens far förbjuder giftermålet, då det inte anses vara värdigt hans son.

Det ska dröja flera hustrur och år förrän kärleksparet äntligen förenas i ett äktenskap. Flickan har vuxit upp till en ung kvinna och får nu namnet Mumtaz Mahal, som betyder palatsets juvel. Under åren som gift med shahen genomgår Mumtaz fjorton graviditeter. Bara hälften av barnen överlever.

Den fjortonde graviditeten medför allvarliga komplikationer för Mumtaz. Hon avlider. Shah Jahan blir utom sig av sorg. För att hylla sitt livs stora kärlek påbörjar han bygget av Taj Mahal 1632, som ska vara Mumtaz Mahals gravplats. Mausoleet står färdigt 1643 – men fortsätter att byggas på under de tio kommande åren – och Mumtaz begravs däri.

Taj Mahal i Indien, resa till Indien, sevärdheter i Indien, indiska palats, indisk grav

Foto: © ferrantraite / iStock

Bilderna på Taj Mahal talar för sig själva: platsen är magnifik, utsökt vacker. Från den enorma huvudkupolen till dekorationerna av halvädelstenar – mausoleet är ett praktbygge utan dess like. Byggnaden står på en plattform som är cirka 3 000 kvadratmeter stor, i ett 17 000 kvadratmeter stort område med natursköna omgivningar.

Taj Mahal i Indien, resa till Indien, sevärdheter i Indien, indiska palats, indisk grav

Foto: © ferrantraite / iStock

Staden Agra ligger alldeles intill Taj Mahal, vid floden Yamuna. Så ett besök till det indiska palatset ger både historiska upplevelser och tempofylld stadspuls. Men givetvis förtjänar Taj Mahal ett grundligt besök, där man tittar på allt från arkitekturen till inskriptionerna från Islams heliga skrift Koranen.

I Taj Mahals hjärta finns kärleksparets skengravar och riktiga gravar. Shah Jahans och Mumtaz Mahals så kallade kenotafer finns i mausoleets inre kammare. Men deras verkliga gravar finns i en krypta, en våning under kammaren. Trots att platsen år så storartad och värdefull fick den förfalla under många, många år.

1983 utnämndes Taj Mahal dock till ett världsarv. På senare år har byggnaden också fått status som ett av världens sju nya underverk. Varje år besöker mellan sju och åtta miljoner personer mausoleet. Både den undersköna byggnaden och romantiska berättelsen bakom den förtrollar och lockar.

Taj Mahal i Indien, resa till Indien, sevärdheter i Indien, indiska palats, indisk grav

Foto: © prasit chansarekorn / iStock

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!