Jättepandan förekommer vilt i bara Kina

Kinesiska muren, terrakottaarmén i Xi’an och Förbjudna staden – det finns många anledningar till att resa till Kina. I jämförelse med hur mycket uppmärksamhet Kinas kulturarv får, hamnar kanske landets spektakulära djur- och naturliv stundom i skymundan. Så vår uppmaning: se till att upptäcka naturen nästa gång du besöker Kina och glöm inte bort att hälsa på de otroligt söta jättepandorna! De finns bara i Mittens rike, så det gäller att passa på att uppleva dem när du är där.

panda, jättepanda, pandor, jättepandor, Kina, resor, Kina resa, nära möten med pandor

Det finns inte ens 2 000 jättepandor i det fria

En gång i tiden var den otroligt söta björnen jättepandan utspridd över södra och östra Kina, norra Vietnam samt Burma. På grund av människans frammarsch förekommer jättepandan numera vilt i bara några få delar av Kina, närmare bestämt i 20 bambulundar i provinserna Sichuan, Shaanxi och Gansu. Enligt Världsnaturfonden uppmätte man i en undersökning från 2014 att det finns 1 864 vilda jättepandor – alltså inte ens 2 000. Människans fortsatta exploatering av vildmarken i Kina, gör att jättepandan är utrotningshotad.

Du kan uppleva jättepandor på nära håll på specifika pandacentra

Naturreservatet Wolong har pandacenter, dit du kan bege dig om du vill uppleva jättepandor på nära håll. Dessa pandacentra ligger på orterna Dujiangyan, Gengda och Bifengxia i provinsen Sichuan. Genom att besöka dem bidrar du till programmen som syftar till att värna jättepandan.

Till skillnad från vad man tidigare trott tillhör jättepandan björnsläktet

Tidigare har man ansett att jättepandan är en halvbjörn. Idag vet man dock – och detta tack vare molekylärgenetiska studier – att den är en björn. Det räcker egentligen att kalla jättepandan för panda. Att vi gärna lägger till ordet ”jätte” framför ”panda” är för att särskilja den från den röda pandan, eller den så kallade kattbjörnen, som den inte är besläktad med.

Jättepandans ungar är otroligt nog pyttesmå…

Pandaungarna är faktiskt så små att deras storlek motsvarar 1/900 av moderns storlek – ja, det är litet! Detta innebär att en nyfödd pandaunge väger mellan 90 och 130 g, i jämförelse med en fullvuxen pandas vikt på mellan 100 och 150 kg. Ungen stannar hos modern tills den har uppnått en ålder på cirka 18 månader. Därefter måste den ge sig iväg, då mamman troligen är gravid med en ny pandaunge.

panda, jättepanda, pandor, jättepandor, Kina, resor, Kina resa, nära möten med pandor, pandaungar, pandabebis, bebis panda

Snabba fakta om jättepandan

  • Jättepandan lever uteslutande i ett begränsat område i Kina.
  • Det finns, enligt en studie från 2014, bara 1 864 vilda jättepandor.
  • En vuxen jättepanda kan bli upp till 150 cm lång och väga mellan 100 och 150 kg.
  • Jättepandan är en växtätare som kan äta hela 14 timmar och upp till 38 kg bambu varje dag.
  • Jättepandorna är riktigt bra simmare och trädklättrare.
  • Det är på grund av människans exploatering av pandans naturliga habitat som den söta björnen är utrotningshotad.
  • När de lever i det vilda kan pandorna bli mellan 14 och 20 år gamla, men om de lever i fångenskap kan de bli upp till 30 år.

Text: Sandra Jönsson
Källor: National Geographic; WWF Global
Foton: © jonasginter / Adobe Stock; clearjade / Adobe Stock

Add Comment

4 × ett =

error: Content is protected !!