41 ikoniska sevärdheter i världen

Hur många av dessa 41 ikoniska sevärdheter i världen har du sett?

1. Frihetsgudinnan i New York City

sevärdheter i New York, sevärdheter i USA, Statue of Liberty, kända byggnader i USA, kända byggnader i New York

Foto: © mshch / Adobe Stock

Frihetsgudinnan – the Statue of Liberty – är en ikon för New York City i USA. Till skillnad från vad vi har fått lära oss ligger sevärdheten dock i delstaten New Jersey.

2. Eiffeltornet i Paris

sevärdheter i Paris, sevärdheter i Frankrike, kända byggnader i Paris, kända byggnader i Frankrike

Foto: © andersphoto / Adobe Stock

Frankrikes huvudstad Paris ståtar med en av de mest ikoniska sevärdheterna någonsin: Eiffeltornet. Tornet är byggt av 18 000 metalldelar som är sammanfogade med hjälp av 2,5 miljoner nitar.

3. Vasilijkatedralen i Moskva

sevärdheter i Moskva, sevärdheter i Ryssland, kända byggnader i Moskva, platser i Moskva, kända byggnader i Ryssland, kyrkor i Ryssland

Foto: © Reidl / Adobe Stock

Vasilijkatedralen är en katedral på Röda torget i Rysslands huvudstad Moskva. Här har den – om än på ”andra” torg – tronat ända sedan 1500-talet.

4. Gizapyramiderna i Giza

sevärdheter i Giza, sevärdheter i Kairo, sevärdheter i Egypten, arkeologi i Egypten, faraoniska Egypten, pyramider, kända byggnader i Egypten

Foto: © Marcella Miriello / Adobe Stock

Gizapyramiderna ligger i Egyptens tredje största stad Giza. I denna stad strax utanför huvudstaden Kairo finns även den berömda sfinxen.

5. Den lille havfrue i Köpenhamn

sevärdheter i Köpenhamn, sevärdheter i Danmark, Den lilla sjöjungfrun, staty i Köpenhamn

Foto: © vichie81 / Adobe Stock

Den lille havfrue föreställer en längtande sjöjungfru. Hon sitter på en sten vid vattenbrynet i Danmarks huvudstad Köpenhamn.

6. Taj Mahal i Agra

sevärdheter i Indien, kända byggnader i Indien, platser i Indien, Indiens historia, indisk historia

Foto: © Elena Ermakova / Adobe Stock

Taj Mahal i Agra i Indien är ett praktfullt mausoleum och en av tidernas mest storslagna kärleksförklaringar. Mogulhärskaren Shah Jahan byggde nämligen mausoleet till älsklingshustrun Mumtaz Mahal på 1600-talet.

7. Kinesiska muren i Kina

sevärdheter i Kina, kända byggnader i Kina, platser i Kina, Kinas historia, arkeologi i Kina, kinesisk historia

Foto: © lily / Adobe Stock

Kinesiska muren i Kina är 640 mil lång (med dubbel- och sidomurarna inräknade) och den i särklass längsta byggnaden i världen. Den börjar i öster vid Shanhaiguan och slutar vid Gobiöknen nära Jiayuguan.

8. Machu Picchu utanför Cusco

sevärdheter i Peru, sevärdheter i Cusco, kända byggnader i Peru, inkafolket, inka byggnader

Foto: © saiko3p / Adobe Stock

Machu Picchu i Peru ligger cirka 80 kilometer utanför Cusco och är en mäktig lämning från Inkafolket. Människor från alla världens hörn drömmer om att få vandra uppför berget till sevärdheten.

9. Väderkvarnarna i Kinderdijk

sevärdheter i Nederländerna, sevärdheter i Holland, värderkvarnar i Nederländerna, väderkvarnar i Holland, kända platser i Holland, byggnader i Holland

Foto: © Sergii Figurnyi / Adobe Stock

Kinderdijk är en ort i Nederländerna som är känd för att ha den största samlingen av väderkvarnar i hela landet. Kvarnarna är vackert belägna vid kanalen i Kinderdijk.

10. Big Ben i London

sevärdheter i London, sevärdheter i England, Sevärdheter i Storbritannien, kända byggnader i London, kända byggnader i England, kända byggnader i Storbritannien, saker att göra i London, saker att göra i England

Foto: © euregiocontent / Adobe Stock

London i England för osökt tankarna till den gigantiska klockan Big Ben. Uret har präglat den brittiska huvudstadens utseende ända sedan 1850-talet.

11. Burj Al Arab i Dubai

sevärdheter i Förenade Arabemiraten, sevärdheter i Dubai, saker att göra Dubai, skyskrapor i Dubai

Foto: © Renáta Sedmáková / Adobe Stock

Lyxhotellet och skyskrapan Burj Al Arab ligger på en ö i staden Dubai i Förenade Arabemiraten. Byggnaden är 321 meter hög och har totalt 60 våningar, varav 28 dubbelvåningar.

12. ”The Strip” i Las Vegas

sevärdheter i Las Vegas, saker att göra i Las Vegas, sevärdheter i Nevada, Las Vegas Strip, neonljus i Las Vegas

Foto: © lucky-photo / Adobe Stock

Den 6,8 kilometer långa gatan Las Vegas Strip – oftast kallad ”The Strip” – är hjärtat i staden Las Vegas i Nevada, USA. Här reser sig de populära hotellen och casinona i ett enda neonskimmer. ”The Strip” måste besökas kvälls- och nattetid, när alla ljusen glänser i en färgkavalkad.

13. Monumento Cristo Redentor i Rio de Janeiro

sevärdheter i Rio de Janeiro, sevärdheter i Brasilien, saker att göra i Rio de Janeiro, Jesus staty, Kristus staty

Foto: © dislentev / Adobe Stock

Kristusstatyn Monumento Cristo Redentor ligger på det 710 meter höga berget Corcovado i Rio de Janeiro i Brasilien.

14. Lutande tornet i Pisa

sevärdheter i Pisa, saker att göra i Pisa, tornet i Pisa, Pisa torn, sevärdheter i Italien, kända byggnader i Italien

Foto: © alfredogarciatv / Adobe Stock

Lutande tornet i Pisa i Italien lutar oroväckande mycket. Det är därför det har fått sitt namn. Men med sina 57 metrar och 700 år – beroende på hur man räknar – är det kanske inte så märkligt att Pisas ikon börjar bli trött.

15. Berget Fuji på ön Honshu

sevärdheter i Japan, saker att göra i Japan, berg i Japan, natur i Japan, öar i Japan

Foto: © hallucion_7 / Adobe Stock

Fuji är det högsta berget i Japan och det ligger på ön Honshu. Det är också en aktiv vulkan och en plats dit japanska konstnärer har färdats genom tiderna.

16. Statyerna på Påskön

sevärdheter på Påskön, Rapa Nui National Park, sevärdheter i Chile, saker att göra i Chile

Foto: © Bryan Busovicki / Adobe Stock

Påskön är en spektakulärt vacker ö i Chile. Platsen för även tankarna till de över tusen gubbliknande stenstatyer – så kallade moai – som är resta där.

17. Niagarafallen i Ontario

Horshoe Fall, Niagara Falls, sevärdheter i Ontario, sevärdheter i Kanada, Niagarafallen i Kanada, Niagarafallen i USA, åka båt Niagarafallen

Foto: © Javen / Adobe Stock

Niagarafallen ligger på gränsen mellan Ontario i Kanada och New York i USA. Hit färdas turister från de båda länderna och många väljer att åka båt rakt in i vattenfallens hjärta.

18. Angkor Wat i Angkor

sevärdheter i Kambodja, saker att göra i Kambodja, Kambodjas historia, kända byggnader i Kambodja, tempel i Kambodja

Foto: © Luciano Mortula-LGM / Adobe Stock

Angkor Wat, kan också stavas Angkor Vat, ligger i ruinstaden Angkor i Kambodja. Byggnaderna – eller mer korrekt byggnaderna – är ett tempelkomplex och det största religiösa monumentet i världen.

19. Loch Ness i de skotska högländerna

sevärdheter i högländerna, saker att göra i högländerna, sjöar i Skottland, slott i Skottland, sevärdheter i Skottland, saker att göra i Skottland

Foto: © johnbraid / Adobe Stock

Loch Ness är den näst största sjön i Storbritannien och ligger i högländerna i Skottland. Sjön är omtalad för både sin undersköna naturprakt och sjöodjuret som sägs leva däri. Åk båt på sjön och se om radarn snappar upp Loch Ness-odjuret!

20. Manneken Pis i Bryssel

sevärdheter i Bryssel, saker att göra i Bryssel, staty av kissande barn

Foto: © Maurizio De Mattei / Adobe Stock

Man skulle ju kunna tro att en staty av ett kissande barn inte är så intressant – eller vad säger du? Statyn Mannekin Pis i belgiska Bryssel är dock en publikfavorit och definitivt en av de mest besökta sevärdheterna i EU-huvudstaden Bryssel.

21. Grand Canyon i Arizona

Grand Canyon National Park, sevärdheter i Arizona, saker att göra i Arizona, populäraste sevärdheterna i USA, saker att göra i USA, nationalparker i USA

Foto: © sumikophoto / Adobe Stock

Att få besöka Grand Canyon brukar toppa svenskarnas lista över drömresemålen. Vi förstår varför; Grand Canyon National Park i Arizona i USA bjuder helt enkelt på storslagna vyer.

22. Petra utanför Akaba

sevärdheter i Jordanien, saker att göra i Jordanien, Jordaniens historia, ruiner i Jordanien

Foto: © klemenr / Adobe Stock

Petra är en antik stad och arkeologisk utgrävningsplats utanför Akaba i Jordanien. Platsen har ett unikt läge där den ligger i en sänka, omgiven av berg.

23. Berlinmuren i Berlin

sevärdheter i Berlin, saker att göra i Berlin, besöka muren i Berlin, sevärdheter i Tyskland, saker att göra i Tyskland, kända byggnader i Tyskland

Foto: © Kalle Kolodziej / Adobe Stock

Mellan åren 1961 och 1989 delade Berlinmuren Tysklands huvudstad Berlin i två delar: Väst- respektive Östberlin. Idag finns – tack och lov – bara enstaka delsträckor av muren bevarade.

24. Vita huset i Washington D.C.

sevärdheter i Washington, saker att göra i Washington, sevärdheter i USA, saker att göra i USA, kända byggnader i Washington, kända platser i Washington, kända byggnader i USA

Foto: © kropic / Adobe Stock

Vita huset i Washington D.C. har fått sin ikoniska status på grund av att USA:s president bor här.

25. Colosseum i Rom

sevärdheter i Rom, saker att göra i Rom, sevärdheter i Italien, saker att göra i Italien, kända byggnader i Rom, gamla byggnader i Rom, kända byggnader i Italien

Foto: © eyetronic / Adobe Stock

Den flaviska amfiteatern Colosseum ligger mitt i Roms hjärta och är en symbol för den italienska huvudstadens antika historia. Byggnaden har funnits ända sedan år 80 i vår tid och var förr i tiden en arena för gladiatorspel och ”folknöjen”.

26. Pearl Tower i Shanghai

sevärdheter i Shanghai, saker att göra i Shanghai, skyskrapor i Shanghai, skyskrapor i Kina, kända byggnader i Kina, saker att göra i Kina, sevärdheter i Kina

Foto: © efired / Adobe Stock

Pearl Tower är ett 468 meter högt tv-torn i Shanghai och en omisskännlig del av den kinesiska storstadens silhuett.

27. Times Square i New York City

sevärdheter i New York, saker att göra i New York, populära platser i New York, kända platser i New York

Foto: © MNStudio / Adobe Stock

Times Square ligger på Manhattan i New York City och är tvivelsutan storstadens populäraste sevärdhet. Det är hit du ska bege dig om du vill uppleva stadspulsen på riktigt.

28. Kaba i Mekka

sevärdheter i Mekka, sevärdheter i Saudiarabien, kända muslimska byggnader

Foto: © Aviator70 / Adobe Stock

Kaba i den saudiarabiska staden Mekka är den viktigaste helgedomen i Islam. Många muslimer väljer att göra en pilgrimsresa hit. Det är religiös praxis att vara vänd mot Kaba i Mekka när man ber de fem dagliga bönerna.

29. Taffelberget i Kapstaden

sevärdheter i Kapstaden, saker att göra i Kapstaden, berg i Kapstaden, berg i Sydafrika, nationalparker i Sydafrika, sevärdheter i Sydafrika, saker att göra i Sydafrika

Foto: © Ava Peattie / Adobe Stock

Taffelberget är ett platåberg i Kapstaden i Sydafrika. På grund av att naturen vid Taffelberget är helt unik är platsen både en nationalpark och ett världsarv: Table Mountain National Park.

30. Operahuset i Sydney

sevärdheter i Sydney, saker att göra i Sydney, kända byggnader i Sydney, sevärdheter i Australien, saker att göra i Australien, kända operahus

Foto: © dinozzaver / Adobe Stock

Operahuset i Sydney i Australien har ett alldeles fantastiskt läge vid stadens hamn. Det är definitivt såväl den kändaste byggnaden i Australien som det kändaste operahuset i världen.

31. Hollywoodskylten i Los Angeles

sevärdheter i Los Angeles, saker att göra i Los Angeles, sevärdheter i LA, saker att göra i LA, kända platser i LA, kända platser i USA

Foto: © vivien / Adobe Stock

Hollywoodskylten i Hollywood Hills i kaliforniska Los Angeles är inte bara en ikon för Hollywood. Den är en ikon för vår samtid. Det finns en del sjysta strövområden vid skylten, så ta gärna en promenad under din lilla utflykt hit.

32. Triumfbågen i Paris

sevärdheter i Paris, saker att göra i Paris, kända byggnader i Paris, monument i Paris, sevärdheter i Frankrike, saker att göra i Frankrike, kända byggnader i Frankrike

Foto: © gurgenb / Adobe Stock

Längst upp på Champs-Élysées, på Place Charles de Gaulle i Paris, är Triumfbågen rest. Under byggnaden finns den okände soldatens grav, en symbol för alla de som stupade under Första världskriget.

33. Burj Khalifa i Dubai

sevärdheter i Förenade Arabemiraten, sevärdheter i Dubai, saker att göra Dubai, skyskrapor i Dubai

Foto: © Mariam Lusparonyan / Adobe Stock

Skyskrapan Burj Khalifa i Förenade Arabemiratens anslående stad Dubai är med sina 828 metrar både världens högsta byggnad och byggnadsverk.

34. Chichén Itzá utanför Cancún

sevärdheter i Cancun, saker att göra i Cancun, sevärdheter i Mexiko, saker att göra i Mexiko, mayaruiner, byggnader från mayafolket

Foto: © nikla / Adobe Stock

Många som reser till Mexiko drömmer om att få upptäcka civilisationen från det gamla mayafolket. Chichén Itzá är ett praktexempel på mayaruiner. Platsen är nämligen en hel historisk stad. Att Chichén Itzá ligger i semesterparadiset Cancún på Yucatánhalvön gör inte direkt platsen mindre attraktiv för turister från världens alla hörn.

35. Mount Rushmore i Keystone

sevärdheter i South Dakota, saker att göra i South Dakota, sevärdheter i USA, kända berg i USA, gubbar i berg

Foto: © Zack Frank / Adobe Stock

Undrar du vilka ansikten du ser i Mount Rushmore i Keystone, South Dakota? Det är amerikanska presidenters ansikten – här kommer dem! George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln.

36. Stonehenge i Salisbury

sevärdheter i England, sevärdheter i Storbritannien, saker att göra i England, saker att göra i Storbritannien, stenåldern, arkeologi i England, historiska platser i England, kända byggnader i England

Foto: © Gooseman / Adobe Stock

Stonehenge är ett sten- och bronsåldersmonument som ligger utanför staden Salisbury i England. Fastän själva stencirkeln restes cirka 2 500 före vår tid, var platsen i bruk redan för över 5 000 år sedan.

37. Mount Everest i Himalaya

sevärdheter i Himalaya, sevärdheter i Tibet, sevärdheter i Nepal, sevärdheter i Kina

Foto: © Fotoimp / Adobe Stock

Mount Everest ligger mellan Kina och Nepal, i bergskedjan Himalaya och regionen Tibet. Detta är vår fantastiska planets högsta berg. Dess höjd är uppmätt till 8 848 meter – en härlig utmaning för äventyrslystna bergsklättrare.

38. Västra muren i Jerusalem

sevärdheter i Jerusalem, saker att göra i Jerusalem, resa till Jerusalem, sevärdheter i Israel, saker att göra i Israel

Foto: © kirill4mula / Adobe Stock

Förr kallades Västra muren i Jerusalem för Klagomuren, men den senare benämningen var en kristen sådan. Monumentet är viktigt för både judar, kristna och muslimer, och människor från hela världen reser till denna plats i Israel för att sticka in små papperslappar med böner i murens sprickor.

39. Akropolis i Aten

sevärdheter i Aten, saker att göra i Aten, sevärdheter i Grekland, saker att göra i Grekland, kända byggnader i Aten, kända byggnader i Grekland

Foto: © moofushi / Adobe Stock

Akropolis i Greklands huvudstad Aten är både en högrest kulle i stadens historiska hjärta och platsen för kända antika byggnader såsom Parthenon-templet.

40. Förbjudna staden i Peking

sevärdheter i Peking, saker att göra i Peking, sevärdheter i Beijing, saker att göra i Beijing, sevärdheter i Kina, saker att göra i Kina, kända byggnader i Peking, kända byggnader i Beijing, kända byggnader i Kina, kejserliga palats i Kina

Foto: © eyetronic / Adobe Stock

Förbjudna staden i Kinas huvudstad Peking – eller Beijing – var ett kejserligt palats under Ming- och Qingdynastierna. Den ligger alldeles intill en annan populär sevärdhet i Peking, Himmelska fridens torg, och lockar en massa besökare varje år. Det sägs att det finns 9 999 ½ rum i palatset, en storlek som bara överträffas av det mytologiska himmelska palatset.

41. Golden Gate-bron i San Francisco

sevärdheter i San Francisco, saker att göra i San Francisco, sevärdheter i Kalifornien, saker att göra i Kalifornien, sevärdheter i USA, kända byggnader i USA, kända broar i USA, kända broar i världen

Foto: © Luciano Mortula-LGM / Adobe Stock

Golden Gate-bron i San Francisco i Kalifornien invigdes 1937. Den 2 727 meter långa hängbron är lätt att känna igen på sin art deco-stil och röda färg. Tack vare sitt läckra utseende och den magnifika naturen den är rest i är Golden Gate den mest fotograferade bron i världen.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!