I Death Valley rör stora stenar på sig – helt av sig själva

Stora stenar som rör på sig av sig själva – är det ens möjligt? Ja, det är det. I Death Valley National Park finns de så kallade Vandrande stenarna, som lämnar breda och långa spår efter sig i den karga ökenmarken.

Det finns ett märkligt fenomen i Death Valley. Denna öken som ligger i Mojaveöknen i både Kalifornien och Nevada, och som är en nationalpark i USA, är hemvist åt de Vandrande stenarna. ”Vandrande stenarna” – vad är det?

Vandrande stenarna, på engelska kallade ”sliding stones” eller ”sailing stones”, är stora stenar som rör på sig. Helt av sig själva! Ja, du läste rätt. Stenarna lämnar breda och långa spår efter sig i den karga ökenmarken. Spåren kan vara tiotals meter långa, 10 till 30 centimeter breda och några centimeter djupa.

märkliga naturfenomen, konstiga naturfenomen, Death Valley National Park, nationalparker i USA, Mojaveöknen, resa till Nevada, resa till Kalifornien, nationalparker i Kalifornien, nationalparker i Nevada, Vandra stenarna, sailing stones, sliding stones

Det är inte bara vi som tycker att det är konstigt att stenar som väger upp till flera ton kan vandra utan yttre påverkan från djur eller människor. Forskare har undersökt saken och enligt Wikipedia kommit fram till en lösning på detta naturens mysterium:

­– Trots att Death Valley är väldigt torrt och hett rinner ändå en hel del smältvatten från bergen. Vid minusgrader bildas tunna isskikt som kan isolera pölar av vatten och lera. Detta skapar ett underlag där stenarna kan glida nästan helt utan friktion, och då räcker det med lätta vindpustar för att förflytta dem.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Wikipedia
Foto: © pabrady63 / Adobe Stock

error: Content is protected !!