Har du hört bergfinkens säregna sång?

svenska småfåglar, fåglar i Sverige
Foto: © mauribo / iStock
Bilden föreställer en bergfinkshane. Hanen är svart, vit och har ett orangegult bröst på sommaren. Under resten av året är hanfågeln mer lik den gråare honan.

Bergfinkens sång är oförglömlig…

Fringilla montifringilla, eller bergfink som den heter i ordagrann svensk översättning, är en förhållandevis vanligt förekommande flyttfågel. Man ser den väldigt ofta bland grupper av andra svenska småfåglar, så som bofinken, vilket gör att den är lätt att förväxla om man inte lägger noga märke till dess vita övergump som är tydligt framträdande hos både hanar och honor.

svenska småfåglar, fåglar i Sverige
Foto: © mauribo / iStock
Bilden föreställer en bergfinkshona. Honan har mer dämpade färger än hanens mustiga sommarfärger.

Som många andra fåglar i Sverige breder den gärna ut sig över hela landet under sommaren – gärna uppe i norr – men håller sig främst till de södra delarna under årets kallare perioder. Bergfinkens bo hittar man oftast i trädklykor, och består typiskt sett av bark, gräs och mossa. När det kommer till föda så är frön och insekter givna favoriter.

Bergfinkens sång beskrivs ofta som monoton och kännetecknas av ett särpräglat surrande ljud. När man väl lagt märke till den är den svår att glömma. Man vet inte exakt hur många bergfinkar som finns, men de är åtminstone tillräckligt många för att fågeln inte ska anses vara utrotningshotad.

Text: Oliver DeLang
Källa: Wildlife Garden

error: Content is protected !!