De vietnamesiska rullarna gỏi cuốn är som små kulinariska konstverk…

Foto: © HoangPhoto / iStock
Många tror att vårrullarna kommer från Kina. De små matfyllda rullarna är ursprungligen en vietnamesisk matuppfinning och innehåller traditionellt sett fläskkött, räkor, vermicellinudlar och örter, allt inlindat i rispappret bánh tráng. I Vietnam heter de populära, inhemska och inte minst vackra vårrullarna gỏi cuốn.

Foto: © HoangPhoto / iStock
De vietnamesiska rullarna serveras vanligen rumsvarma tillsammans med jordnötssås, fisksås eller sötsur sås, som man dippar dem i. Gỏi cuốn är färska, det vill säga inte friterade. Det finns förstås friterade vietnamesiska rullar, se till exempel chả giò. Vi uppskattar fräschören i gỏi cuốn, hur det ”lätta” köttet och räkorna gifter sig med vermicellinudlarna och örterna.

Foto: © HoangPhoto / iStock
Text: Sandra Jönsson