Fossiljakt, småstadsliv och bad på Jurakusten i England

Jurakusten i England må låta som en plats hämtad ur en äventyrsbok eller -film. Platsen finns dock på riktigt – och till alla fossiljägares stora glädje.

resa till England, besöka Sydengland, engelska kusten, Jurassic Coast

Foto: © Fonrimso / iStock
Durdle Door på Jurakusten.

Jurakusten ligger på sydkusten i England. Tack vare de 185 miljoner år gamla klippformationerna och många fossilerna man kan hitta på platsen är Jurakusten – på engelska Jurassic Coast – utnämnd till ett världsarv.

Längs den ungefär 150 kilometer långa kustremsan finns den ena spektakulära klippan, stranden och småstaden efter den andra. Charmouth, Exmouth, Lyme Regis, Seaton och Weymouth är bara några exempel på de fina kuststadspärlor du hittar på Jurakusten.

resa till England, besöka Sydengland, engelska kusten, Jurassic Coast

Foto: © savoilic / iStock
Lyme Regis på Jurakusten.

Var och en av städerna har sin egen pittoreska stadskärna att strosa runt i och strand att lapa sol på. Lyme Regis sägs vara ett särskilt populärt resmål för de som är på jakt efter fossiler – så är ju staden också känd för sin skönhet, historia och inte minst för sina fossiljägare.

En god fossiljakt brukar börja på museet i just Lyme Regis. Där kan du se utsökta prov på bland annat ammoniter och belemniter – vi menar före du hittar dina egna praktfulla fossiler! Men snart bör jakten föra dig vidare till Charmouth, som påstås vara det fossilsäkraste stället på Jurakusten.

resa till England, besöka Sydengland, engelska kusten, Jurassic Coast

Foto: © shellhawker / iStock
En ammonit från Jurakusten.

Ingen vistelse på Jurakusten är komplett utan att du har fått beundra naturens under och sevärdheter. Svepande stränder och dramatiska klippor – vilka platser har högst wow-faktor?

Chesil Beach, Golden Cap, Durdle Door, Lulworth Cove och Old Harry Rocks räknas som några av Jurakustens mest fantastiska sevärdheter. Chesil Beach är en lång sandstrand, Golden Cap en utsiktsplats, Durdle Door en naturlig kalkstensbåge, Lulworth Cove en enslig vik och Old Harry Rocks skimrande, kritvita klippor som skjuter upp ur det turkosa havet.

resa till England, besöka Sydengland, engelska kusten, Jurassic Coast

Foto: © Fonrimso / iStock
Old Harry Rocks på Jurakusten.

Vi kan ännu inte förstå att Jurakusten faktiskt finns på riktigt. Nyp oss i armen.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!