Det tyska sagoslottet Neuschwanstein omges av Alperna

Bege dig till de bayerska Alperna i Tyskland för att få se ett riktigt sagoslott.

slott i Tyskland, tyska slott, sagoslott, vackra slott

Foto: © benedek / iStock

Kung Ludwig II av Bayern hade storslagna visioner för sina slottsbyggen. På 1800-talets andra hälft lät han resa flera praktfulla slott i Tyskland. Neuschwanstein började byggas 1869, färdigställdes 1892 och är det kändaste av dem. Eftersom Disney inspirerades av Neuschwanstein vid skapandet av sagoslottet i Törnrosa har det verkliga slottet fått en ikonisk status runtom i världen. Det är ett vanligt motiv på pussel.

slott i Tyskland, tyska slott, sagoslott, vackra slott

Foto: © photo75 / iStock

Ludwig II var både romantiker och en stor anhängare av nationalromantiken. Under hans styre dammades gamla germanska sagor och myter av och införlivades i kulturen. Han stod den tyske kompositören Richard Wagner mycket nära. Förutom klassiska legender var kompositörens operor – såsom Lohengrin – en del av det idéstoff som kom att prägla Neuschwansteins exklusiva exteriör och interiör. Ludwig II:s vision var att bygga ett medeltidsslott.

slott i Tyskland, tyska slott, sagoslott, vackra slott

Foto: © DieterMeyrl / iStock

Neuschwanstein är ett mycket romantiserat medeltidsslott och det är därför det är en så vacker representant för klassiska sagoslott. Men medeltidsinspirationen till trots är slottet tämligen modernt. Det var ett av de modernaste slotten på den tiden. De hundratals rummen i slottet är alla rikt dekorerade och en sann fröjd för ögat. Över en miljon besökare om året häpnar över Neuschwansteins svårslagna skönhet.

slott i Tyskland, tyska slott, sagoslott, vackra slott

Foto: © Oleh_Slobodeniuk / iStock

Så är det inte bara slottet i sig som är vackert. Omgivningarna är inte så lite fantastiska. Neuschwanstein omges av de bayerska Alperna och ligger en liten bit utanför den charmiga staden Füssen. Om du vill se ett riktigt sagoslott är det hit du ska bege dig.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!