Det spektakulära Taffelberget i Kapstaden är både en nationalpark och ett världsarv

Ett besök till Taffelberget är ett måste när man befinner sig i Kapstaden i Sydafrika.

resor, resa, Sydafrika, Kapstaden, nationalpark, världskulturarv, Taffelberget, Table Mountain, åka linbana

Det spelar ingen roll om Taffelberget i Kapstaden är höljt i en rökig dimma eller omfamnat av en klarblå himmel – det är alltid lika spektakulärt. Berget reser sig över den sydafrikanska storstaden och bildar tillsammans med den långa kustlinjen dramatiska kontraster. Vi vågar påstå att naturen runt Kapstaden är ensam i sitt slag och har aldrig själva sett så imponerande bergsvyer vid en metropol.

Taffelberget är både en nationalpark och ett världsarv vid namnet Table Mountain National Park

Taffelberget är mera känt under namnet Table Mountain. Namnet kommer från bergets platta, bordsliknande topp. Berget ligger mitt i Table Mountain National Park, som både är en nationalpark och ett världsarv i Sydafrika. Det är tack vare att hela området runt Taffelberget – och det sträcker sig så långt som till exempel Kaphalvön – har en för världen helt unik flora med över 1470 växter som det har utnämnts till ett världskulturarv.

Förr i tiden brukade leoparder ströva fritt på Taffelberget. Det gör de inte längre. Däremot kan man se de söta gnagarna klipphyrax, även kallade klippdasse, uppe på berget. Klipphyraxen trivs alldeles utmärkt i bergiga och klippiga miljöer. På Taffelberget finns även piggsvin, manguster, sköldpaddor, grodor, ormar och så vidare. Så håll helt enkelt ögonen öppna för djur och växter när du strövar runt längs någon av vandringlederna uppe på toppen.

resor, resa, Sydafrika, Kapstaden, nationalpark, världskulturarv, Taffelberget, Table Mountain, djurliv, dassie, klipphyrax, klippdasse

Bildbeskrivning: På bilden ser du en klipphyrax, även kallad klippdasse. Denna gnagare trivs bra i bergiga och klippiga miljöer. 

Man kan åka linbana hela vägen uppför Table Mountain – eller gå

Linbanan vid Table Mountain – Table Mountain Aerial Cableway – har nästan blivit ett besöksmål i sin egen rätt. Och visst är det nervkittlande att åka hela vägen uppför det 1089 meter höga berget. Hytten i glas glider kusligt nära bergsväggen och när man blickar ut genom glaset ser man rakt nedåt – huga! Läs mer om linbanan och ta reda på dess öppettider på den officiella sajten för Table Mountain Aerial Cableway.

Man behöver inte åka linbana till Taffelberget. Om man känner sig äventyrslysten kan man vandra vägen uppför berget. Men då gäller det att man har på sig ett par sköna skor och rikligt med vatten, för bergsbestigandet är tufft och värmen stundom påtaglig. Många väljer en kombination: att åka linbana upp till berget och att sedan gå någon av vandringslederna däruppe.

Utsikten från Taffelberget är magnifik…

… man kan se hur Kapstaden breder ut sig – från berg till hav – och ända bort till det populära besöksmålet Robben Island. På restaurangen uppe på Taffelberget kan man njuta av en bit god mat medan man blickar ut över staden. Glöm inte kameran!

resor, resa, Sydafrika, Kapstaden, nationalpark, världskulturarv, Taffelberget, Table Mountain, åka linbana

Text: Sandra Jönsson
Foton: © HandmadePictures / Adobe Stock; Andreas / Adobe Stock; kateapp / Adobe Stock

error: Content is protected !!