Det finns tre elefantarter – vilka är dem?

Enligt vår mening finns det ingen mäktigare syn än när elefanterna i långsamt mak kommer vandrande genom morgondimman…

afrikansk elefant, elefantarter, elefanter i afrika, regnskogselefant, skogselefant, savannelefant, stäppelefant, asiatisk elefant

Foto: © bucky_za / iStock

Om du vill se elefanter i naturen är det till Afrika eller Asien du ska bege dig. Dessa praktfulla djur lever i det vilda, men det är troligast att du ser dem i nationalparker och safariparker. Så sent som i början på 1900-talet fanns det många elefanter i det fria. Jakten – den brutala tjuvjakten och dödandet – på dem har dock gjort så att bestånden har minskat drastiskt i såväl Afrika som Asien.

Det finns tre typer av elefanter. Elefantarterna är savannelefant, regnskogselefant och asiatisk elefant. Både savannelefanten och regnskogselefanten brukar buntas samman under namnet afrikansk elefant. Men det rör sig alltså om två arter och inte en.

Savannelefanten är den största elefantarten. Dess enorma storlek är absolut nödvändig för överlevnaden på savannerna. Tack vare storleken kan den enkelt skrämma bort de andra djuren från exempelvis ett vattenhål. Regnskogselefanten är mindre än sin nära släkting, vilket gör det lättare för den att gömma sig bland träden och buskarna.

afrikansk elefant, elefantarter, elefanter i afrika, regnskogselefant, skogselefant, savannelefant, stäppelefant, asiatisk elefant

Foto: © 1001slide / iStock

De afrikanska elefanterna är kända för sina stora öron. Utstickande och fladdrande elefantöron är ett tecken på att man ska hålla sig ur vägen. Den asiatiska elefantens öron är mindre än de afrikanska släktingarnas. Om elefanten överhuvudtaget har betar – många av elefanterna får inte betar – är det vanligast att de afrikanska arterna har det.

Många brukar förvånas av att elefanterna i Asien ofta saknar betar. Kanske att verkligheten strider mot idealbilden…? Med eller utan betar – den asiatiska elefanten är så lätt att tämja och läraktig att den länge har använts som arbetsdjur Sydostasien.

På grund av att elefanterna har jagats, utnyttjats som arbetskraft och använts som dragplåster inom bland annat turismen är det idag inte så många av dem som lever i det vilda. I hela Asien uppskattar man att det finns mellan 26 000 och 33 000 vilt levande elefanter och i Afrika 400 000. För att sätta det hela i ett perspektiv: I början på 1900-talet fanns det 10 miljoner vilda elefanter i Afrika.

afrikansk elefant, elefantarter, elefanter i afrika, regnskogselefant, skogselefant, savannelefant, stäppelefant, asiatisk elefant

Foto: © brytta / iStock

Text: Sandra Jönsson
Källa: Wwf.se (Världsnaturfonden)

error: Content is protected !!