Den sydafrikanska pingvinen lever under en gassande sol

Visste du att den sydafrikanska pingvinen lever i ett varmt och soligt klimat? Vi vet – vi trodde också att pingvinen bara lever i kyla och snö.

resor, resa, Sydafrika, Boulders Beach, sydafrikansk pingvin, pingviner, jackass penguins, fågel, fåglar, pingviner i Sydafrika

När du hör ordet ”pingviner” kommer du säkert osökt att tänka på söta fåglar som tultar runt i snön… Det finns dock pingviner som lever rena rama strandlivet – under en gassande sol. Sydafrika är känt för sitt spektakulära djur- och naturliv, och just i detta land kan du få uppleva den sydafrikanska pingvinen på riktigt nära håll. Den sydafrikanska pingvinen finns i så kallade kolonier, däribland på Boulders Beach utanför Kapstaden.

När de sydafrikanska pingvinerna kommunicerar med varandra låter de nästan som åsnor. Därför kallas de på engelska för ”jackass penguins”. De är cirka 60 centimeter höga, väger runt 3,6 kilo och kan dyka efter fisk i upp till 2,5 minuter. Pingvinernas fjädrar skyddar dem vidare mot kallt vatten, är vita på magen och svarta på ryggen. Fjädrarna kamouflerar i såväl starkt solljus som strax under havsytan.

resor, resa, Sydafrika, Boulders Beach, sydafrikansk pingvin, pingviner, jackass penguins, fågel, fåglar, pingviner i Sydafrika

Sydafrikas strävan efter att hålla stränderna rena från fågelspillning (därmed förstörs häckningsplatserna), ökad exploatering och föroreningar har lett till att den sydafrikanska pingvinen numera är ett utrotningshotat djur. Det finns flera program som syftar till att bevara pingvinerna i Sydafrika – och givetvis kan du bidra med antingen pengar eller som volontär när du besöker landet. Om du vill få en chans att se den sydafrikanska pingvinen på nära håll rekommenderar vi en dagsutflykt till Boulders Beach.


Text: Sandra Jönsson
Källa: Animal Fact Guide
Foton: © mr.Anderson / Adobe Stock; RbbrDckyBK / Adobe Stock

error: Content is protected !!