Den röda pandan är inte besläktad med jättepandan

Tack vare sociala medier har den röda pandan fått en självklar plats i oräkneliga hjärtan. Många hävdar att detta däggdjur är något av det absolut sötaste de sett…  

röd panda, röda pandor, kattbjörn, djur, djurliv i Himalaya, djurliv i Asien, utrotningshotade djur, röda pandor leker i snön, filmklipp med röda pandor

Röda pandor och tvättbjörnar påminner om varandra

Både röd panda och jättepanda kallas pandor. Detta till trots är de två däggdjursarterna inte besläktade med varandra. Faktiskt är den röda pandan mer besläktad med och lik en tvättbjörn än vad den är med jättepandan.

Men precis som jättepandorna äter röda pandor gärna bambu. De är också utrotningshotade. Man beräknar att det finns cirka 10 000 vilda röda pandor, och så många som 50 procent av dem har sitt naturliga habitat i östra Himalaya.

Röd panda kallas även kattbjörn på svenska

Just för att de röda pandorna har kattliknande drag kallas de ”kattbjörnar” på svenska. Detta djur har likaså liknats vid en rödräv och benämns ”firefox” på engelska. Om YouTube-klippen med lekande och ätande röda pandor inte redan har gett dig en sötchock kommer du säkert smälta när du läser det här: Visste du att den röda pandans tjocka svans fungerar som en filt och kudde? Jodå, så är det. När det är kallt ute virar den lilla krabaten svansen runt sin kropp.

röd panda, röda pandor, kattbjörn, djur, djurliv i Himalaya, djurliv i Asien, utrotningshotade djur, röda pandor leker i snön, filmklipp med röda pandor

Den röda pandan har en så kallad ”falsk tumme”…

… och med hjälp av denna ”falska tumme” kan den greppa bambun och hänga i grenar när den sover. Anatomiskt sett är den röda pandans tarmsystem uppbyggt som ett rovdjurs, men den äter helst växter såsom bambu, blad, blomknoppar och frukt.

Det finns massa YouTube-klipp med röda pandor

The Cincinnati Zoo & Botanical Garden i USA har lagt upp ett galet populärt filmklipp på YouTube. I detta filmklipp leker deras röda pandor i snön – se här:

Text: Sandra Jönsson
Källor: Kolmårdens djurpark; Worldwildlife.org
Foton: © Ocskay Bence / Adobe StockMartin Vrlik / Adobe Stock

Add Comment

fjorton + 5 =

error: Content is protected !!