Den gamla inkastaden Machu Picchu är ett av världens sju nya underverk

Det är inte för intet världsarvet Machu Picchu i Peru har utnämnts till ett av världens sju nya underverk. Den gamla inkastadens praktfullhet gör oss alldeles andlösa.

resa till Peru, besöka Peru, sevärdheter i Peru

Foto: © hadynyah / iStock

En julimorgon 1911 beger sig Yale-historikern och upptäckaren Hiram Bingham och hans följeslagare ut i den täta Peru-djungeln. Rykten om en förlorad inkastad just i det område han befinner sig florerar och han tror att det ligger något i dem. Det är ingen lätt vandring. Den kan rentav vara livsfarlig, då giftiga huggormar krälar bland växterna i undervegetationen. Bingham driver färden framåt.

Efter ett par timmars vandring når sällskapet ett gäng bönder, som leder dem till en pojke. Pojken tar över och visar sedan Bingham vägen till inkastaden Machu Picchu. 2007 blev Machu Picchu ett av världens sju nya underverk. Bilderna av och myterna om inkastaden har varit föremål för så många drömmar att det är svårt att tänka sig att den upptäcktes först 1911.

resa till Peru, besöka Peru, sevärdheter i Peru

Foto: © DavorLovincic / iStock

Machu Picchu ligger vid bergskedjan Anderna, cirka 80 mil nordväst om staden Cusco. Cusco var den gamla huvudstaden och det administrativa centret i Inkariket. Idag är platsen huvudort för Cuscoregionen och Cuscoprovinsen.

Machu Picchu är en arkeologisk plats och utan jämförelse det mest besökta turistmålet i Sydamerika. Den gamla inkastaden ligger mellan två bergstoppar – på 2 350 meters höjd – och är uppkallad efter den ena av dem.

När Machu Picchu tornade upp sig framför Bingham hoppades han innerligt att det var den mytomspunna staden Vilcabamba han såg. Det var det inte. Fastän han själv klamrade sig fast vid att upptäckten var Vilcabamba är det ironiskt nog en av hans andra upptäckter som har identifierats som hans absoluta drömplats.

resa till Peru, besöka Peru, sevärdheter i Peru

Foto: © traveler1116 / iStock

Machu Picchu utgörs av byggnader och torg, sammanflätade av smala gator. Det är ett imponerande byggnadsverk, som troligen fungerade mer som en representativ och rituell plats än som ett fort. Man uppskattar att tusen personer bodde i staden på Inkafolkets tid, då det fanns många fler städer som Machu Picchu.

Machu Picchu byggdes på 1400-talet. De spanska conquistadorerna erövrade Inkariket på 1500-talet och Machu Picchu kan ha övergivits i samband med detta, även om staden aldrig besöktes av Francisco Pizzaro och hans följe av conquistadorer och därmed förblev okänd tills Bingham gjorde sin upptäckt.

resa till Peru, besöka Peru, sevärdheter i Peru

Foto: © rest6 / iStock

Som skrivet är Machu Picchu numera ett av världens sju nya underverk och den mest besökta sevärdheten i Sydamerika. En resa till Peru MÅSTE inkludera ett besök till den gamla inkastaden som tronar i bergen. Det är allra bäst att bege sig till Machu Picchu mellan april och oktober. Då kan du dessutom kombinera upplevelsen med ett äventyr utöver det vanliga.

Många väljer att vandra Inkaleden eller Inca Jungle Trail, som är ett äventyrligare alternativ till den klassiska Inkaleden. Det tar fyra dagar och tre nätter att vandra längs den vanliga Inkaleden som slutar vid Machu Picchu, men du kan välja att gå en kortare tur.

Vandra genom djungeln precis som Hiram Bingham gjorde, vidare genom bergen och förbi gamla inkaruiner för att komma till en av världens mest ikoniska sevärdheter! Kanske ser du en och annan lama i bergen runt Machu Picchu.

resa till Peru, besöka Peru, sevärdheter i Peru

Foto: © VisualCommunications / iStock

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!