Det finns tre elefantarter: asiatisk elefant, regnskogselefant och savannelefant. Hur skiljer sig den asiatiska elefanten från de två andra arterna?

Foto: © tunart / iStock
Den asiatiska elefantens ställning är dubbel. Dels är den en hyllad kulturell symbol, dels är den hårt ansatt av människan. Den jagas inte som de afrikanska elefantarterna regnskogselefant och savannelefant, men dess naturliga habitat krymper hela tiden och bönderna dödar den för att skydda sina grödor.
Asiatisk elefant är dessutom så lätt att tämja och läraktig att den tjänar som arbetsdjur för människorna i Sydostasien. Det finns enbart mellan 26 000 och 33 000 vilda asiatiska elefanter kvar.
Samtidigt symboliseras ju den hinduiske guden Ganesha av en elefant. Ganesha älskas för sin vishet och list och är den mest dyrkade guden i Hinduismen. Så ja, elefanten är ett både upphöjt och hotat djur.

Foto: © MmeEmil / iStock
Du har kanske hört talas om elefanter som kan måla? Den asiatiska elefanten kan lära sig avancerade saker, varför den så ofta har använts som cirkusdjur. De afrikanska elefanterna går inte att tämja och träna på samma sätt. Även rent fysiskt skiljer sig elefanterna i Asien från elefanterna i Afrika. Hur?

Foto: © Gargolas / iStock
Den mest påtagliga skillnaden har att göra med storleken. Asiatisk elefant är betydligt mindre än exempelvis savannelefant. Den saknar vanligen också betar. Men i likhet med regnskogselefanten lever den asiatiska elefantarten i skogar.
Elefanterna tillbringar mer än två tredjedelar av sina dagar med att äta av det goda som finns i skogen, såsom kvistar, gräs och rötter. De kan äta upp till 150 kilo växtmaterial per dag – otroligt, eller hur!?
Elefanthonorna lever tillsammans i stora grupper. Grupperna kan utgöras av mellan 3 och 40 individer, som ibland går samman till ännu större klaner. Den äldsta honan är ledaren. Barnen – elefantkalvarna – lever med honorna.

Foto: © republica / iStock
Text: Sandra Jönsson
Källor: Wwf.com; Wwf.se (Världsnaturfonden)