De här djuren ingår i Sydafrikas ”Big Five”

Många som åker till Sydafrika hoppas på att få se djuren i ”Big Five” – har du koll på vilka de fem djuren är?

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, lejon, leopard, elefant, buffel, noshörning, safaridjur

Du kan se Sydafrikas ”Big Five” i parker och reservat

Fastän djuren i ”Big Five” mycket väl kan ströva fritt i Sydafrikas utbredda naturområden, är det troligast att du kommer se dem i någon av de parker och reservat som anordnar safariresor inom avgränsade områden. De avgränsade områdena är vanligen enorma – tänk dig Krugerparken med sina nästan 20 000 kvadratkilometer – så när du åker på en ”Big Five”-safari kan du behöva vara iväg flera dagar för att kunna se de fem djuren.

De här fem djuren ingår i ”Big Five”

”Big Five” är inte nödvändigtvis en beteckning på de största djuren i Sydafrika. Begreppet avser snarare de farligaste djuren i landet. Så vilka är dessa farliga djur? Här kommer dem helt utan rangordning!

1. Lejon

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, lejon

Lejonet är världens näst största kattdjur – bara tigern är större. Till skillnad från sina kattsläktingar är lejonet ett flockdjur.

2. Afrikansk elefant

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, afrikansk elefant

Det händer att man kan skymta afrikanska elefanter helt i det fria. Hur snäll elefanten än verkar vara, ska man inte reta upp djuret. Om du någon gång har betraktat safaridjuren vid ett vattenhål vet du att elefanten regerar där… I Addo Elephant National Park är dina chanser att få se elefanter riktigt stora.

3. Svart noshörning

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, svart noshörning

Svart noshörning kallas även spetsnoshörning. Det finns flest svart noshörningar i Sydafrika, ändå är de sällan skådade också här. Djuret är hårt drabbat av tjuvjakt.

4. Afrikansk buffel

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, afrikansk buffel

Den afrikanska buffeln håller gärna till vid vatten, där den både kan dricka och bada gyttjebad. De stora hornen till trots skrämmer de vuxna elefanterna lätt bort djuret från vattenhålet. Förr kallade man denna buffel för kafferbuffel, men då ”kaffer” är ett nedsättande ord mot en folkgrupp använder man i stället namnet ”afrikansk buffel”.

5. Leopard

resor, resa, Sydafrika, nationalpark, safari, safari i Sydafrika, vilda djur, big five, leopard

Leoparden är en smidig jägare som oftast släpar upp sina byten i träd, så att den kan äta i lugn och ro. Varje leopard har en unik täckning – det vill säga inget prickmönster är det andra likt.

Text: Sandra Jönsson
Foton: © bennymarty / Adobe Stock; Photography by APD / Adobe Stock; fishcat007 / Adobe Stock; fishcat007 / Adobe Stock; PeterBetts / Adobe Stock; simoneemanphoto / Adobe Stock

error: Content is protected !!