De 9 bästa spanska öarna att resa till – vilken av dem är din favorit?

De spanska öarna kännetecknas var och en av en storslagen natur och säregen skönhet. Ingen ö – vare sig i Balearerna eller Kanarieöarna – är den andra lik. Så därför presenterar vi helt utan inbördes rangordning de nio bästa spanska öarna att resa till – vilken av dem är din favoritplats i solen?

1. Mallorca i Balearerna

spansk ö, Balearerna, baleariska öar, resor till Spanien, resor till Mallorca

Foto: © vulcanus / Adobe Stock

Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna och ett av våra äldsta och mest uppskattade charterresmål. Men bara för att många semestrar på Mallorca är denna spanska ö för den sakens skull inte utan charm. Tvärtom väljer många att resa hit just för att ön är så himla charmig. Cykla eller vandra genom gamla byar, vingårdar och den spektakulära bergskedjan Sierra de Tramuntana – eller tillbringa lata dagar i solen på sol- och badorterna Palma, Magaluf och Alcúdia. Om man reser till Mallorca i januari och februari får man uppleva den outsägligt vackra mandelblomningen.

2. Teneriffa i Kanarieöarna

spansk ö, Kanarieöarna, resor till Spanien, resor till Teneriffa

Foto: © JFL Photography / Adobe Stock

Teneriffa – den största av Kanarieöarna – är en mångsidig vulkanö. Det är inte bara stränderna med den mjuka gyllen- eller svartskimrande vulkansanden som har en hög wow-faktor. Den variationsrika naturen levererar kustremsor med skummande hav, ett kargt månlandskap, bördiga dalar med vinodlingar, lagerskogar och höga berg. Med sina 3718 meter är vulkanberget Pica di Teide – eller bara Teide – Spaniens högsta berg. Varva klassiskt charterliv på semesterorterna med att upptäcka den vackra naturen på Teneriffa.

3. Gran Canaria i Kanarieöarna

spansk ö, Kanarieöarna, resor till Spanien, resor till Gran Canaria

Foto: © cegli / Adobe Stock

På grund av det gynnsamma klimatet på Gran Canaria väljer många med värkproblematik att tillbringa vintermånaderna här, i synnerhet i trakterna runt San Augustin. Gran Canaria har samma bekvämligheter som de andra Kanarieöarna har, och även samma storslagna natur.  Från tempofyllda semesterorter till pittoreska fiskebyar och från en stor sandöken till vintergröna dalar – upplev variationerna i landskapet på denna spanska ö! Vi är själva förtjusta i de arkeologiska sevärdheterna på Gran Canaria och tackar aldrig nej till en chans att se de gamla grottorna i Gáldar eller det historiska hjärtat i huvudstaden Las Palmas.

4. Fuerteventura i Kanarieöarna

spansk ö, Kanarieöarna, resor till Spanien, resor till Fuerteventura

Foto: © rh2010 / Adobe Stock

Fuerteventura är mindre än de spanska öarna Teneriffa och Gran Canaria, men har samma variationsrikedom som dessa större kanarieöar. Den ymniga saharasanden – Kanarieöarna ligger utanför Nordafrikas östkust – målar kustremsan med sandstränderna i saffransgult. De gyllengula sandstränderna kontrasterar mot det rödsvartskimrande vulkanlandskapet, som är så typiskt för inlandet på Fuerteventura och som för tankarna till månens karga yta. I denna praktfulla natur breder inbjudande semesterorter ut sig och här och var skjuter en by eller ett kyrktorn upp i landskapet. På Fuerteventura finns både gott om möjligheter till lata dagar på stranden och spännande upptäckter inåt land.

5. Lanzarote i Kanarieöarna

spansk ö, Kanarieöarna, resor till Spanien, resor till Lanzarote

Foto: © sanguer / Adobe Stock

Kanarieön Lanzarote kan vara den prydligaste spanska ön. Under decennier har den berömda och lokala konstnären César Manriques vision format öns utseende, och detta syns inte minst på de matchande vitputsade husen med blåa, bruna eller gröna fönsterluckor – byggnaderna på Lanzarote följer strikta regler för utseende. Tack vare att Manrique är en legend på ön finns det ett flertal intressanta platser en konstälskare har glädje av att besöka, såsom kaktusträdgården och Cueva de los Verdes. Genom sitt nya unika undervattensmuseum Museo Atlántico, som ligger utanför kusten i Playa Blanca, har Lanzarote placerat sig på världskartan över lockande konstresmål. Denna spanska ö är också känd för sin vackra nationalpark Timanfaya – en park som utgörs av vulkaner – och milslånga strandpromenad på semesterorten Puerto del Carmen.

6. Ibiza i Balearerna

spansk ö, Balearerna, baleariska öar, resor till Spanien, resor till Ibiza

Foto: © goodluz / Adobe Stock

Den baleariska ön Ibiza är mest känd som en av höjdarna på listan över Europas bästa partyplatser. Många reser hit för att festa på nätterna och hämta andan på en av de många stränderna under dagarna. Eftersom Ibiza kan tyckas domineras av partystråken kan man lätt tro att ön saknar den charm som de baleariska öarna är kända för. Men då får man tänka om. Från den gamla staden i Ibiza stad till hippiemarknaden i Es Canar till den lugna stranden i Cala Llenya – det finns ett Ibiza bortanför turiststråken och som väntar på att upptäckas av nyfikna besökare.

7. Menorca i Balearerna

spansk ö, Balearerna, baleariska öar, resor till Spanien, resor till Menorca

Foto: © beptt / Adobe Stock

Menorca är ett stillsammare resmål än grannön Mallorca, och därmed också en betydligt rofullare semesterö än Ibiza. På Menorca är semesterorterna lugna, stränderna långa och tysta – och inte så sällan kantade av grönska – och lite varstans breder ljuvligt doftande blomsterfält med lavendel, kamomill, ringblommor samt vallmo ut sig. Denna spanska ö beskrivs som genuin och oförstörd, och så kommer den troligen förbli. Menorca är nämligen utnämnt till ett biosfärreservat av Unesco, med vilket det menas att cirka 50 procent av ön är skyddad mot eventuell framtida exploatering. En resa till Menorca passar den som vill ha en aktiv semester ute i det fria och som gärna snörar på sig vandringskängorna för att uppleva en plats till fots.

8. Formentera i Balearerna

spansk ö, Balearerna, baleariska öar, resor till Spanien, resor till Formentera

Foto: © lunamarina / Adobe Stock

Om man gärna åker färja mellan de spanska öarna kan ett litet äventyr på den baleariska ön Formentera kanske vara något. Den lättaste resvägen till Formentera börjar antingen i Barcelona, Valencia eller på Ibiza. På grannön Ibiza avgår färjorna under högsäsong flera gånger i timmen och det tar knappt 30 minuter att komma hit. Det finns en del likheter mellan Formentera och Ibiza, och faktiskt kallar många Formentera för ”Ibizas lillasyster”. Trots att ön är ganska liten sjuder den av partylustar. I jämförelse med till exempel Menorca finns här gott om klubbar som har öppet långt in på natten. Precis som på de andra baleariska öarna kännetecknas stränderna på Formentera av en näst intill karibisk skönhet, med kritvita sandstränder och turkosglittrande hav. Besök någon av fyrarna och vingårdarna på ön!

9. La Gomera i Kanarieöarna

Foto: © Xeron / Adobe Stock

Ingen lista över de bästa spanska öarna är komplett utan skönheten La Gomera. Fastän de sju kända Kanarieöarna har många saker gemensamt, har var och en av dem också sin egen säregna prakt. Så är det inte minst på den lilla kanarieön La Gomera, som är känd för sin blomsterfägnad och sina trolska skogar. Här är på sätt och vis vulkanlandskapet inte lika karaktäristiskt som det är på exempelvis Lanzarote och Fuerteventura, då det är täckt av lummiga skogsområden. Den som vill häpna över öns grönska rekommenderas att besöka nationalparken Garajonay – underskön är ordet för denna plats där ekoturismen står högt i kurs.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!