Bo-Kaap är Kapstadens färggladaste kvarter

Ta på dig ett par sköna promenadskor och upptäck färgprakten, historierikedomen och den kulturella mångfalden i Kapstadens ikoniska kvarter Bo-Kaap.

resor, resa, Sydafrika, Kapstaden, Bo-Kaap

Bo-Kaap är ett så ikoniskt kvarter i Kapstaden, Sydafrika, att dess färgglada byggnader nästan har fått representera staden. Fastän det mycket väl finns en hel del kulörta byggnader – många av dem härrör från kolonialtiden – i de mest centrala delarna av den sydafrikanska storstaden, sticker husen i Bo-Kaap ut från den övriga stadsbebyggelsen. Att befinna sig i Bo-Kaap är som att ha tagit ett kliv rakt in i en fantastisk regnbågsvärld och platsen är utan tvekan Kapstadens färggladaste kvarter.

Bo-Kaap har tidigare varit känt som Kapstadens malajkvarter

Den kulturella mångfalden i Kapstaden tar sig många kreativa uttryck. Bo-Kaap är ett av dessa uttryck. Kvarterets historia går att spåra tillbaka till kolonialtiden, närmare bestämt till 1760-talet. Sedan dess har kvarteret kallats många saker, däribland för Kapstadens malajkvarter.

Malajerna är bara en folkgrupp som har satt sin prägel på Bo-Kaap, som idag beskrivs som en historisk smältdegel för bland annat malajisk, afrikansk och indisk kultur. Under kolonialtiden var Kapstaden en viktig länk i det Ostindiska kompaniets handelsnätverk, och många slavar, såsom människor från Malaysia, togs till just denna storstad i Sydafrika.

resor, resa, Sydafrika, Kapstaden, Bo-Kaap

Bo-Kaap fungerar både som bostadskvarter och museum

Kapstaden brottas fortfarande med ett förflutet av slaveri och apartheid, och sin historia är inget man tar lätt på i denna stad. Från stadens sida satsas det mycket på att skapa platser där man öppet kan prata om det som har varit och många platser från kolonialtiden har därför förvandlats till museer.

Mitt i Bo-Kaap finns både Sydafrikas äldsta moské och ett museum, som framför allt porträtterar vardagslivet bland de muslimer som bodde i kvarteret på 1800-talet. Hela kvarteret skulle egentligen kunna ses som ett slags friluftsmuseum. Om du vill upptäcka eller bara njuta av färgprakten i Bo-Kaap kan du gå en historisk vandringstur. När det kommer till guidade stadsturer kan vi varmt rekommendera Kapstadens egna gratisturer, som leds av engagerade historieproffs.

Nu är ju Bo-Kaap inte bara ett historiskt kvarter och museum. Människor av idag bor där och bidrar till dess fortsatta utveckling. Vi är själva imponerade av invånarna som går uppochner för sluttningarna varje dag – Bo-Kaap är beläget i en sluttning vid Signal Hill. Om du fortsätter uppför backarna vid Bo-Kaap kommer du bergen, som omger Kapstaden, än närmare.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Capetown.travel
Foton: © creativ / Adobe Stock; Willy / Adobe Stock

error: Content is protected !!