Är sagoskogen Hallerbos i Belgien på riktigt?

Den knallblålila blomsterprakten i Hallerbos utanför Bryssel i Belgien är så sagolikt skön att vi har svårt att tro våra ögon…

Varje vår lockar Hallerbos utanför Bryssel i Belgien tusentals personer till sig. Vad är det besökarna hoppas på att få se? En spektakulär naturskiftning: hur den gröna marken ikläds en blålila blomsterskrud. De knallblålila klockhyacinterna, som skjuter upp mellan lövträden och täcker ett område på hela 5,82 kvadratkilometer, för onekligen tankarna till en vacker sagoskog.

vackra skogar, resa till Belgien, resor till Belgien, resa till Bryssel, resor till Bryssel

Man brukar ju bestämt hävda att sagor bara är på låtsas. Hur sagolik Hallerbos än förefaller finns den definitivt på riktigt. Men den skimrande blålila blomsterprakten går bara att bevittna en kort tid på året.

Så när har man störst chans att få häpna över den sagolika skönheten i Hallerbos? Man vill ju inte åka dit för tidigt då man riskerar att ”bara” mötas av grönt. Man vill inte heller åka dit för sent då klockhyacinterna kan ha blommat över. Klockhyacinterna brukar blomma i mitten på april, men om det är en ovanligt varm vår kan blommorna slå ut redan i början på månaden.

vackra skogar, resa till Belgien, resor till Belgien, resa till Bryssel, resor till Bryssel

Hallerbos egen webbplats finns en webbkamera genom vilken man kan följa klockhyacinternas blomning och på så sätt tajma sitt besök med fenomenet. Numera är det den belgiska staten som äger skogen, vilken är öppen för allmänheten.

Hallerbos är en anrik skog och det är få platser som bjuder på en så omfattande blomsterfägnad. Mattan av klockhyacinter är ett tecken på att skogen har funnits där länge, ända sedan den geologiska perioden karbon.

vackra skogar, resa till Belgien, resor till Belgien, resa till Bryssel, resor till Bryssel

Det finns välskötta vandringsstigar i Hallerbos. De hjälper dig att hitta vägen till platsens blålila praktfullhet. Njut av en vederkvickande skogspromenad, episka sagovyer och ljuvlig blomsterdoft!

Text: Sandra Jönsson
Foton: © Simon / Adobe Stock

error: Content is protected !!