200 år gammal charm i Portree på Isle of Skye

Vi älskar de gamla, färgglada husen i staden Portree på Isle of Skye…

Isle of Skye i Skottland, högländerna i Skottland, resa till Skottland, Skottland resa, resa till högländerna, högländerna resa, besöka Portree

Foto: © Patricia GUERIN / iStock

Portree är huvudstaden på Isle of Skye i de skotska högländerna. Det är också den största staden på ön och som sådan är den en bra bas för dig som ska utforska hela ön. Naturundren Old Man of Storr och Quaraing ligger nära staden.

Isle of Skye har en uråldrig historia, men Portree är ungefär 200 år gammal. Staden var först en fiskeby. Med åren växte sig byn större och blev en stad. Namnet är dock äldre än så.

Snabbt översatt från gaeliska till svenska betyder Portree kungsporten. Man tror att namnet härrör från ett besök kung James V gjorde till platsen på 1500-talet. Många experter menar däremot att namnet på platsen har funnits ännu längre tillbaka i tiden.

Portree ligger vid en naturlig hamn och är omgiven av de för Isle of Skye så karakteristiska kullarna. Ända sedan grundandet har fisket spelat en stor roll för staden.

Isle of Skye i Skottland, högländerna i Skottland, resa till Skottland, Skottland resa, resa till högländerna, högländerna resa, besöka Portree

Foto: © marcogarrincha / iStock

Vid den naturliga hamnen i Portree ligger en länga med charmiga och färgglada hus. Husen i vitt, rosa, blått och grönt brukar få symbolisera staden. Men faktiskt kan hela staden uppvisa samma härliga historiska atmosfär.

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!