19 spektakulära nationalparker i USA

USA kan skryta med att ha flera av världens vackraste nationalparker – här kommer 19 tips på spektakulära nationalparker i USA!

1. Yosemite National Park i Kalifornien

nationalparker i USA, nationalparker i Kalifornien, Yosemite Falls

Foto: © Vincent / Adobe Stock

Nordamerikas högsta vattenfall, Yosemite Falls, väldiga berg i granit, utsträckta ängar och uråldriga sequoia-träd – Yosemite National Park i Kalifornien bjuder på många naturupplevelser. Vandra, eller varför inte campa (?), i en av USA:s mest omtyckta nationalparker.

2. Acadia National Park i Maine

nationalparker i USA, nationalparker i Maine, Bass Harbor Head Light

Foto: © catuncia / Adobe Stock

Acadia National Park i Maine ligger vid Atlantkusten i USA. Så nära kusten som nationalparken ligger rymmer den såklart vackra uddar – faktiskt de högsta bergiga uddarna i USA – 17 broar och fyra fyrar (på bilden ser du Bass Harbor Head Light). Andas in den friska havsluften!

3. Channel Islands National Park i Kalifornien

nationalparker i USA, nationalparker i Kalifornien, Santa Cruz

nationalparker i USA, nationalparker i Kalifornien, Santa Cruz

Foton: © Bram / Adobe Stock; Kyra / Adobe Stock

Channel Islands National Park utanför kusten i Kalifornien består av fem öar. Till skillnad från många havsnära platser i Kalifornien är ögruppen inte särskilt exploaterad. Tvärtom beskrivs Channel Islands oftast som en plats där den mångtusenåriga isoleringen har gett upphov till en helt unik fauna och flora och där man kan uppleva det södra Kaliforniens kust som den en gång var. Unna dig en paus på en lugn och skön kalifornisk ö!

4. Pinnacles National Park i Kalifornien

nationalparker i USA, nationalparker i Kalifornien

Foto: © Yuval Helfman / Adobe Stock

O, jo! Det finns många spektakulära nationalparker i Kalifornien. Var och en av dem har sin egen unika storslagenhet, som Pinnacles National Park. För sisådär 23 miljoner år sedan formade flera vulkanutbrott de vackra bergen i denna kaliforniska nationalpark. Vandra längs leder, besök grottor och se om du kan skymta den kaliforniska kondoren.

5. Grand Canyon National Park i Arizona

nationalparker i USA, nationalparker i Arizona, Coloradofloden

Foto: © Bon / Adobe Stock

Att få besöka Grand Canyon National Park i Arizona brukar toppa svenskarnas lista över drömresemålen. Vi förstår varför. Nationalparken har både en 446 kilometer lång ravin – därav namnet Grand Canyon – och Coloradofloden, två magnifika sevärdheter. Åk helikopter över Grand Canyon för att insupa nationalparkens säregna geologi, färger och skönhet.

6. Denali National Park i Alaska

nationalparker i USA, nationalparker i Alaska

Foto: © Lijuan Guo / Adobe Stock

I Denali National Park i Alaska skiftar naturen från en relativt lågväxande taigaskog till högalpin tundra till snötäckta bergstoppar. Pulsa runt i snön och häpna över bergs- och skogsprakten på denna lugna och harmoniska plats.

7. Kenai Fjords National Park i Alaska

nationalparker i USA, nationalparker i Alaska, glaciärer

Foto: © NoraDoa / Adobe Stock

Kenai Fjords National Park i Alaska glänser med sitt istäckta landskap och sina 40 glaciärer. Åk båt eller paddla kajak genom denna nationalpark som är som ett sagoland av is.

8. Hawai’i Volcanoes National Park i Hawaii

nationalparker i USA, nationalparker i Hawaii, vulkaner på Hawaii

nationalparker i USA, nationalparker i Hawaii, vulkaner på Hawaii

Foton: ©  bennymarty / Adobe Stock; Maridav / Adobe Stock

Hawai’i Volcanoes National Park i Hawaii rymmer aktiva vulkaner – och du kan komma dem riktigt nära. Nästan inga andra platser på jorden bjuder på sådana vyer som denna nationalpark gör. Se jorden växa och anta en ny form rakt framför näsan!

9. Olympic National Park i Washington

nationalparker i USA, nationalparker i Washington

nationalparker i USA, nationalparker i Washington, regnskog

nationalparker i USA, nationalparker i Washington

Foton: © Bill Perry / Adobe Stock; Laurens / Adobe Stock; ejnelson314 / Adobe Stock

Från berg och glaciärer till hav och regnskogar – Olympic National Park i Washington är ett enormt naturområde som kännetecknas av mångfald. Byt storstadsluften mot skogsluft!

10. Saguaro National Park i Arizona

nationalparker i USA, nationalparker i Arizona

Foto: © lucky-photo / Adobe Stock

Saguaro National Park i Arizona huserar landets största kaktus: saguarokaktusen. Upplev sandiga ökendynor och högresta kaktusar i denna nationalpark.

11. Arches National Park i Utah

nationalparker i USA, nationalparker i Utah

nationalparker i USA, nationalparker i Utah

Foton: © Josemaria Toscano / Adobe Stock

I Arches National Park i Utah finns 2 000 naturliga bågar i sten. Det är från dessa stenbågar som nationalparken har fått sitt namn. Inte bara bågarna är ikoniska. Platsens röda landskap omtalas också av besökarna. Se det med egna ögon!

12. Zion National Park i Utah

nationalparker i USA, nationalparker i Utah

nationalparker i USA, nationalparker i Utah

Foton: © maislam / Adobe Stock

Även i Zion National Park i Utah är landskapet naturligt rödfärgat; rött med inslag av beige och rosa. Och det är vackert. Särskilt när det kontrasterar mot en klarblå Utah-himmel. Vandra såväl i ravinen som uppe på bergen – storslagna vyer lovas!

13. Glacier National Park i Montana

nationalparker i USA, nationalparker i Montana

Foto: © kanonsky / Adobe Stock

Toppiga berg, porlande vattenfall och så många som 762 turkosa sjöar – det finns många fler praktfulla naturunder än glaciärer i Glacier National Park i Montana. Håll tummarna för att få se grizzlybjörnar när du besöker nationalparken.

14. Theodore Roosevelt National Park i North Dakota

nationalparker i USA, nationalparker i North Dakota

Foto: © zakzeinert / Adobe Stock

När Theodore Roosevelt, presidenten som har gett namn åt Theodore Roosevelt National Park i North Dakota, var yngling reste han från New York till Dakota. Syftet med resan var att jaga bisonoxe, eller amerikansk bison som det stora djuret också kallas. Han blev så gripen av skönheten i Dakotas Badlands att han bestämde sig för att bevara det vidsträckta området. Betrakta bisonoxarna i Theodore Roosevelt National Park!

15. Yellowstone National Park i Wyoming

nationalparker i USA, nationalparker i Wyoming

nationalparker i USA, nationalparker i Wyoming

Foton: © kateleigh / Adobe Stock; lorcel / Adobe Stock

Yellowstone National Park i Wyoming sjuder av vulkanisk aktivitet. Den vulkaniska aktiviteten i nationalparken ger upphov till massa fantastiska naturfenomen såsom gejsrar och varma källor. Men det är inte bara på grund av dessa naturfenomen som Yellowstone National Park har blivit så känd; här finns nämligen hela det kontinentala USA:s största koncentration av däggdjur. Grizzlybjörnar, svartbjörnar och bisonoxar – upplev djurlivet i USA!

16. Isle Royale National Park i Michigan

nationalparker i USA, nationalparker i Michigan

Foto: © cyrezhd / Adobe Stock

Du som älskar att vistas i lugnet och tystnaden kommer definitivt lockas av en vistelse i Isle Royale National Park i Michigan. Hit kommer bara några få besökare varje år, cirka 18 000. Det är färre besökare än vad Yellowstone National Park har dagligen. Isle Royale National Park består av en stor, lång samt smal ö och därutöver av 450 mindre öar. Inga bilar eller cyklar är tillåtna i nationalparken. Paddla kajak eller kanot mellan öarna och ta dig sedan fram till fots.

17. Rocky Mountain National Park i Colorado

nationalparker i USA, nationalparker i Colorado

Foto: © phitha / Adobe Stock

Klippiga bergen i Rocky Mountain National Park i Colorado levererar det bästa alpina landskapet i hela USA. Här finns vandringleder som motsvarar en längd på nästan 500 kilometer, utmanande skidbackar, vackra blommor och stjärnklara nätter – res till platsen som kallas ”världens tak”.

18. Great Smoky Mountains National Park i North Carolina och Tennessee

nationalparker i USA, nationalparker i North Carolina, nationalparker i Tennessee

Foto: © JMichael Photography / Adobe Stock

Great Smoky Mountains National Park gränsar mellan de amerikanska delstaterna North Carolina och Tennessee. Här finns en upplevelserik mix av natur- och kulturliv och delar av Appalacherna, som ju lockar många hängivna fotgängare att vandra längs Appalachian Trail. Sälla dig till fotgängarna och upptäck vackra berg och skogar i USA!

19. Everglades National Park i Florida

nationalparker i USA, nationalparker i Florida

nationalparker i USA, nationalparker i Florida, åka airboat i Everglades

nationalparker i USA, nationalparker i Florida, alligatorer i Everglades

Foton: © jovannig / Adobe Stock; oneinchpunch / Adobe Stock; Eugene Kalenkovich / Adobe Stock

Everglades National Park i Florida är ett träskområde med ett exceptionellt och spännande djurliv. I nationalparken kan man se alligatorer och manater. Man inte bara kan se djuren. Man kan vara nära dem. Dyk med manater och åk airboat i de vatten där alligatorerna lurar.

Text: Sandra Jönsson
Källa: National Park Service

error: Content is protected !!