11 spektakulära upplevelser i Storbritannien

Från nationalparker till fornlämningar – låt våra 11 tips på spektakulära upplevelser i Storbritannien få dig att packa resväskan och bege dig ut på äventyr i både England och Skottland.

 1. Isle of Skye

resor, resa, Storbritannien, Skottland, Isle of Skye, Skye

Foto: © mp1982_06 / Adobe Stock

Isle of Skye – även kallad Skye – är såväl den nordligaste som den största ön i ögruppen Hebriderna och tillhör Skottland. Här är naturen inte så lite dramatisk med sina kontraster mellan berg och hav. Åk över Skye Bridge mellan det skotska fastlandet och Isle of Skye!

2. Bath

resor, resa, Storbritannien, England, Bath, spastad, Romarriket, de romerska baden i Bath

Foto: © Leonid Andronov / Adobe Stock

resor, resa, Storbritannien, England, Bath, spastad, Romarriket, de romerska baden i Bath

Foto: © Anthony Brown / Adobe Stock

Bath i England är en av våra favoritupplevelser någonsin – den gamla spastaden glänser med sin charm. Strosa runt bland de vackra byggnaderna och besök de romerska baden från antiken.

3. Arthur’s Seat

resor, resa, Storbritannien, Skottland, Edinburgh, Arthur's Seat, sevärdheter i Edinburgh, saker att göra i Edinburgh

Foto: © andreaobzerova / Adobe Stock

Arthur’s Seat är en pampig kulle, eller egentligen en utdöd vulkan, i Skottlands vackra huvudstad Edinburgh. När du befinner dig på kullen får du en helt magnifik utsikt över staden som breder ut sig nedanför.

4. Peak District

resor, resa, Storbritannien, England, Peak District, Peak District National Park

Foto: © david hughes / Adobe Stock

resor, resa, Storbritannien, England, Peak District, Peak District National Park

Foto: © david hughes / Adobe Stock

Peak District är den äldsta nationalparken i Storbritannien. Parken är belägen i England, närmare bestämt i Derbyshire, och bjuder på fina vandringsleder. Se bara bilderna från Peak District här ovanför!

5. Jurakusten

resor, resa, Storbritannien, England, sydkusten, Jurakusten, Jurassic Coast, världsarv i England

Foto: © ssmalomuzh / Adobe Stock

Vi blir själva mållösa av vyerna vid världsarvet Jurakusten – eller Jurassic Coast – på sydkusten i England. Kustlinjens geologi har bland annat lett till coola klippformationer såsom Old Harry Rocks (klipporna på bilden). Både gamla och unga beger sig till Jurakusten i hopp om att hitta fossiler. Klippformationerna bildades för ungefär 185 miljoner år sedan, under mesozoikum.

6. British Museum

resor, resa, Storbritannien, England, London, British Museum

Foto: © Claudio Divizia / Adobe Stock

På British Museum i London finns så många vackra föremål att titta på att du kan tillbringa hela livet på museet och ändå inte ha sett allt. Det här är inte bara ett av de bästa museerna vi vet, utan även en av de platser i världen som vi gillar allra mest.

7. Kielder

resor, resa, Storbritannien, England, Northumberland, Kielder, Dark Skies, Dark Sky Park, stjärnhimmel, vintergatan, stjärnskådning

Foto: © Claire / Adobe Stock

Kielder i det engelska grevskapet Northumberland är känt för sin storslagna natthimmel. Platsen har till och med fått en alldeles egen så kallad ”International Dark Sky Park”. Härifrån kan du se stjärnhimlen och Vintergatan.

8. Glencoe

resor, resa, Storbritannien, Skottland, Glencoe, skotska högländerna, Braveheart, Glencoemassakern

Foto: © Helen Hotson / Adobe Stock

Glencoe i de skotska högländerna kännetecknas av en romantisk skönhet. Denna romantiska air förstärks av platsens historia. Har du sett filmen Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen? Om du svarar ja, känner du säkerligen igen Glencoe, där den berömda Glencoemassakern ägde rum i slutet på 1600-talet. Idag är Glencoe dock lugnt och harmoniskt, precis som bilden ovanför visar.

9. Lake District

resor, resa, Storbritannien, Lake District, Lake District National Park

Foto: © travelwitness / Adobe Stock

De senaste århundradena har naturromantiker och -entusiaster vallfärdats till Lake District National Park i England. Här har de strosat omkring och njutit av den sköna brittiska naturen. Lake District är än idag ett mycket uppskattat besöksmål.

10. Royal Pavilion

resor, resa, Storbritannien, England, Royal Pavilion, palats, Brighton

Foto: © Dmitry Naumov / Adobe Stock

Den praktfulla Royal Pavilion i Brighton byggdes av prinsregenten George av Wales – senare kung George IV – i början på 1800-talet. Han använde palatset som en bostad. Upplev både palatset och parken på nära håll!

11. Hadrianus mur

resor, resa, Storbritannien, England, Hadrianusmuren, kulturarv, världsarv, arkeologi, fornlämningar från antiken

Foto: © ColobusYeti / Adobe Stock

Hadrianus mur, eller Hadrianusmuren, är en antik stenmur från den romerske kejsaren Hadrianus tid, närmare bestämt från 100-talet i vårt tidevarv. Muren sträcker sig hela 118 kilometer – från kust till kust i England. Fornlämningen är upptagen på Unesco:s världsarvslista. Upptäck en liten del av eller följ hela muren till fots!

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!