Det italienska namnet på parmaskinka är prosciutto crudo di Parma

Parmaskinka eller prosciutto crudo di Parma är en hörnsten i det italienska köket. Den används till nästan allt…

skinka i Italien, italiensk skinka, italiensk mat, italienska maträtter, mat i Italien

Foto: © Angelafoto / iStock

Vikt runt melon, lindad runt grissini, topping på pizza eller strödd över sallad… Det är fullt förståeligt att parmaskinkan är så populär i både hemprovinsen Parma i norra Italien och resten av världen. De papperstunna och salta skivorna från den lufttorkade skinkan lyfter de flesta smaker.

skinka i Italien, italiensk skinka, italiensk mat, italienska maträtter, mat i Italien

Foto: © alle12 / iStock

Vem som helst kan inte göra parmaskinka. Det finns ett kvalitetsmått för att skinkan ska klassas som äkta prosciutto. Den äkta varan får exempelvis bara tillverkas i en viss del av Parma, innehålla tillsatsen sicilianskt havssalt och göras av grisar som är uppfödda i förutbestämda regioner i centrala och norra Italien.

skinka i Italien, italiensk skinka, italiensk mat, italienska maträtter, mat i Italien

Foto: © fcafotodigital / iStock

Text: Sandra Jönsson

error: Content is protected !!